18.2 C
Koprivnica
Petak, 31. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Policija: Manje kaznenih djela, više prekršaja javnog reda i mira
P

Ne propustite

Policijska uprava Koprivničko-križevačka danas je predstavila podatke o stanju sigurnosti u županiji za prva tri mjeseca ove godine.

Glasnogovornik Dražen Laljek posebno je istaknuo smanjenje broja kaznenih djela. Bilo ih je 285, za razliku od lanjska 322. Najveće je smanjenje u sferi gospodarskog kriminaliteta, 19 kaznenih djela manje, te u sferi općeg kriminaliteta, 52 kaznena djela manje. Najviše se pak povećao broj kaznenih djela organiziranog kriminaliteta, te zlouporaba opojnih droga, i to 41 kazneno djelo u odnosu na 8 zabilježenih lani u prva tri mjeseca. U ožujku je policija tako zabilježila 128 kaznenih djela, a kazneno je prijavljeno 75 osoba. Ukupna razriješenost u postocima iznosi 77, a ukupna prouzročena materijalna šteta iznosi gotovo tri milijuna kuna. Srećom, nisu zabilježena teža kaznena djela. Policija bilježi i manje požara te prelazaka preko državne granice. Što se tiče javnog reda i mira, vidljiv je konstantan porast broja prekršaja iz mjeseca u mjesec, a posebno vrijeđanja policijskih službenika. U ožujku je zabilježeno pet takvih slučajeva, od ukupno 45 zabilježenih prekršaja. Više od polovice prekršitelja bilo je  pod utjecajem alkohola.

Ohrabruje i podatak da je smanjen broj prometnih nesreća u odnosu na prošlu godinu, odnosno prva tri mjeseca, i to za sedam.  U ožujku ih je bilo 48.  Stradalo je 27 osoba: 14 vozača, sedam putnika i četiri pješaka, a dvoje teško, vozač i putnik. Srećom, nije bilo poginulih. Neprilagođena brzina je i dalje najčešći uzrok, a slijedi oduzimanje predonosti prolaska. Manje je i alkoholiziranih vozača nego lani, i to za 35 posto, poručuju iz policije.

Oprez, traktori

Dolaskom proljeća počinje sezona poljoprivrednih radova, što automatski znači i više traktora na cesti. Najčešće greške traktorista su oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno skretanje i nepropisno uključivanje u promet, a nije rijetka ni vožnja u alkoholiziranom stanju. Stoga iz policije upozoravaju na oprez svih sudionika u
prometu. Lani je zabilježeno 28 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali traktori, a jedan je smrtno stradao.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tradicionalno

Četiri Novigrada susreću se u Podravini, Novigraci iz cijele Hrvatske uživat će u gostoprimstvu i ljepotama našeg kraja

Novigrad Podravski domaćin je ovogodišnjeg susreta četiri Novigrada - Novigrada Podravskog, Novigrada u Istri, Novigrada kod Zadra i Novigrada...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×