1.8 C
Koprivnica
Srijeda, 29. studenoga 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Policija: Ne diskriminiramo branitelje oboljele od PTSP-a
P

Ne propustite

Iako su mediji objavili da policija poziva vozače branitelje, odnosno branitelje oboljele od PTSP-a na obavljanje izvanrednih liječničkih pregleda, ističemo da ova postupanja nisu usmjerena na braniteljsku populaciju, priopćio je glasnogovornik PU Koprivničko-križevačke Dražen Laljek.

Prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama liječnici su obavezni obavijestiti Policijsku upravu odnosno policijsku postaju ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom. U tu kategoriju ne spadaju vozači koji boluju od PTSP-a, što je izmijenjeno zadnjim izmjenama i dopunama Pravilnika.

Provodeći svoju zakonsku obavezu nadležni liječnici su Policijskoj postaji Križevci uputili obavijest za 28 osoba. U tim obavijestima sadržani su podaci o imenima i prezimenima osoba bez navođenja točnih dijagnoza, niti eventualnih konstatacija braniteljskog statusa.

Temeljem obavijesti liječnika, nadležna Policijska uprava koja vodi službene evidencije vozača dužna je uputiti na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled vozača za kojeg se opravdano sumnja da zbog zdravstvenih razloga više nije sposoban sigurno upravljati vozilom. Stoga je nadležna Policijska postaja Križevci uputila poziv za 17 osoba sa popisa koje se vode u evidenciji vozača, obzirom da preostalih 11 osoba nisu vozači. Imajući u vidu da policija nije u mogućnosti utvrditi dijagnozu zbog liječničke tajne nismo u mogućnosti konstatirati da li su na popisu i osobe sa dijagnozom PTSP-a, koji podatak je poznat samo zdravstvenim službama.

Izražavamo žaljenje ako je ovaj postupak protumačen kao postupak usmjeren na braniteljsku populaciju, odnosno populaciju branitelja oboljelih od PTSP-a, što svakako nije. U ovom zakonitom postupku podatak o eventualnom braniteljskom statusu vozača nije poznat niti je utvrđivan, niti je poznata dijagnoza bolesti pojedinog vozača, ističe se u policijskom priopćenju.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Zvona zvone

PROMJENA VREMENA Klimatološka zima donosi nam kišu, snijeg, možda i poledicu

Klimatološka zima je pred vratima, a otvorit će ih joj nova jača promjena vremena. Od četvrtka očekujemo novu obilnu...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti