Policija provela preventivnu akciju “Dan biciklista”

14:22h
0
120808-biciklisti-policija

Danas, 8. kolovoza, od 8 do 11 sati na području Policijske uprave koprivničko – križevačka provedena je preventivna akcija „Dan biciklista”. Tijekom akcije izvršen je nadzor 148 vozača bicikala, pri čemu su u činjenju prekršaja zatečena 92 vozača bicikala.

Vozači bicikala počinili su 125 prometnih prekršaja, od čega 37 prekršaja nepropisnog kretnja biciklom po nogostupu, 35 prekršaja nepropisnog kretanja obilježenim pješačkim prijelazom, 28 prekršaja upravljanja tehnički neispravnih biciklima, 16 prekršaja nekorištenja biciklističkih traka odnosno staza, sedam prekršaja nekorištenja zaštitne biciklističke kacige, prekršaj upravljanja vozilom na nestabilan način (tzv. „bez ruku”) i prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Svi počinitelji prekršaja, osim vozača bicikla koji je bio pod utjecajem alkohola protiv kojeg slijedi podnošenje optužnog prijedloga, upozoreni su na počinjene prekršaje, Zakonom predviđene sankcije, dati su savjeti za buduće propisno i sigurno sudjelovanje u prometu te su uručeni preventivni materijali.

Tijekom akcije podijeljeno je 69 reflektirajućih prsluka, 60 brošura „Budimo sigurni biciklom u prometu na cesti” i 64 letka „Sigurno biciklima u prometu”. Brošuru i letak osmislio je i izradio Odjel policije, Pododsjek za sigurnost cestovnog prometa, čiji policijski službenici su bili aktivno uključeni u provođenje preventivne akcije, dok su reflektirajući prsluci nabavljeni pomoći Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a RH.

Tijekom provođenja preventivne akcije nisu zabilježene prometne nesreće vozača bicikala.

Vozači bicikala koji su nadzirani tijekom provođenja preventivne akcije „Dan biciklista” izrazili su zadovoljstvo provođenjem odnosno načinom na koji je akcija provedena, priopćila je policija.