akcija

Policija za vikend pojačano nadzire promet, a od ponedjeljka posebnu pažnju posvećuje autobusima i teretnim automobilima

Što se tiče pak autobusa, u prošloj godini zabilježene su tri prometne koje su izazvali vozači autobusa. Uzroci? Nemarno postupanje, nepropisno skretanje i mimoilaženje.

08:34h
0
Ilustracija // Foto: Sanjin Bojić

Policija će u Koprivničko-križevačkoj županiji ovog vikenda odradit već rutinirani povećani nadzor prometa. Kako kažu, bit će to od danas u 14 sati pa do ponedjeljka ujutro u 7 sati.

Posebna pažnja bit će posvećena brzini, alkoholu, drogama, vozačima bez vozačke i sigurnosnom pojasu. Vozačima se opet savjetuje da ne voze nakon što popiju, već da stignu kući na neki drugi način.

Kad završi ta akcija, od ponedjeljka će se prebaciti na pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa. U prošloj godini vozači teretnih vozila prouzročili su 62 prometne nesreće od čega jednu prometnu nesreću s poginulom osobom i 16 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. Najčešći uzroci bili su neprilagođena brzina (9), nepropisno kretanje kolnikom (9), nepropisno mimoilaženje (9), oduzimanje prednosti prolaska (6) i nepropisna vožnja unazad (6).

Što se tiče pak autobusa, u prošloj godini zabilježene su tri prometne koje su izazvali vozači autobusa. Uzroci? Nemarno postupanje, nepropisno skretanje i mimoilaženje.

Kako bi se smanjio broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća koje čine vozači teretnih automobila i autobusa, te povećala sigurnost svih sudionika u prometu, od 10. do 16. veljače 2020. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti će se pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa.

– Prilikom pojačanog nadzora pozornost će biti, prvenstveno, posvećena nadzoru ispravnosti vozača i vozila odnosno provjeri alkoholiziranosti vozača, valjanosti vozačke i prometne dozvole, valjanosti tehničke ispravnosti vozila, preventivnih periodičkih tehničkih pregleda vozila, poštivanju ograničenja brzina kretanja, korištenja sigurnosnog pojasa, korištenja mobitela, najveće dopuštene mase i osovinskog opterećenja, radnog vremena i korištenja obveznih odmora vozača – piše policija.

Tijekom pojačanog nadzora posebno će se nadzirati promet teretnih automobila i autobusa na svim cestama, pri čemu će se posebna pozornost posvetiti autobusima kojima se organizirano prevoze djeca.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora, sankcionirati će se i svako drugo grubo kršenje prometnih propisa.

čitam...
Loading...