19.9 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sučeljavanje na epodravini

Politički komentator Željko Krušelj: U drugi krug bi mogli Koren i Kešer, iz dvije najveće stranke, Lacković ima kvalitete, ali i jednu veliku slabost
P

Ja se bojim da će na ovim lokalnim izborima izlaznost biti rekordno mala, a to odgovara strankama koje daju logistiku i koje daju brojeve. Znači da će se opet lomiti između dvije najveće hrvatske stranke, kazuje Krušelj.

Ne propustite

Željko Krušelj, koprivnički novinar, publicist i sveučilišni profesor, dao je svoj stručni sud sučeljavanja kandidata za župana na portalu ePodravina.

Video koji je išao uživo, do sada je gledalo više od 8000 ljudi.

– Tu nije bilo iznenađenja, za nas koji to pratimo, moglo se unaprijed pretpostaviti što nas čeka, nije bilo iskakanja. Cijela se priča vodi oko tri kandidata, ova druga dva kandidata mogu eventualno koji postotak uzeti i pokvariti nekakve planove drugom i trećem ili eventualno zajedno utjecati na to hoće li biti drugog kruga – kazuje Krušelj.

Dodaje da i osobno poznaje Matotana, on je kao osoba vrlo dobronamjeran i tko bi glasao za njega, ne bi pogriješio ljudskom smislu, no međutim politika nema veze s tim drugim stvarima i ljudskim kvalitetama i problematičnošću kao takvom, jer političari su po definiciji problematične, odnosno složene osobe kojima ni moral ni nekakvi posebni obziri ne igraju ulogu, nego treba prodati svoju priču kupcima kao danas.

Željko Krušelj 

– Meni se čini da je Koren odigrao ono što je i mogao i trebao, pokazao je staloženost, što je jako bitno, on dobro zna što može, a što ne može župan, zna da je limitiran u nekim stvarima i odnosim. On je iz male stranke, a podržava ga najveća hrvatska stranka, koja je vezana za poziciju naše županije, koja nema svojeg političkog dužnosnika u županiji, što je dosta problematična opcija koja godinama na razini gradova loše prolazi, a sudjeluje u vlasti na županijskoj razini, zahvaljujući takvim odnosima gdje je Koren dio te koalicije. Korenova glavna slabost je tko ga podržava, iako ti koji ga podržavaju su vlast u Hrvatskoj – obrazlaže Krušelj.

Kaže da će  vjerojatno biti drugog kruga, a kao prvoplasirani će biti Koren.

– Jer on je zaista 20 godina u županiji i to je razlog zašto po automatizmu dobiva dio glasova. Znaš Darka, znam, znaš one druge, ne baš..  Bit će nezgodna situacija zbog tih relacija – kaže krušelj.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Dodaje da je Lacković po profilu hrvatskog političara osoba koja može računati na nekakvu karijeru.

– Zato jer naprosto ima tu drskost, znanje, opću kulturu, zna se ophoditi, zna poentirati. Znači on ima kvalitete kakve trebaju prosječnom hrvatskom političaru. Ali on ima jednu veliku slabost, ta njegova stranka, lista je mala, slaba i dolazi iz dijela županije koja ima najmanji brojčani potencijal. Znači on je tu limitiran odnosima i njegova je slabost veza s Bandićem koja nije sjela mnogima – mišljenja je Krušelj.

Ističe kako je teško odgovoriti može li netko pobijediti Korena.

– Najvažniji je Kešer, a dio glasača će se određivati po tome kakav im je stav prema Plenkoviću ili Milanoviću, odnosno kakav im je stav prema aktualnoj vlasti u tom sukobu koji postoji na razini hrvatske politike pa je jasno da ima Kešer veće šanse od Lackovića za drugi krug – ističe Krušelj.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Kaže kako je ovo relativno ruralna sredina, gdje oni koji znaju više o politici manje sudjeluju i percipiraju.

– Ja se bojim da će na ovim lokalnim izborima izlaznost biti rekordno mala, a to odgovara strankama koje daju logistiku i koje daju brojeve. Znači da će se opet lomiti između dvije najveće hrvatske stranke i tu bi sad ako uđe Kešer, Lackovićevi trebali dali potpunu podršku, a to mi danas iz ovog sučeljavanja ne izgleda tako, jer njih dvojica se baš previše ne vole, čak se doživljavaju kao pravi konkurenti, čak i više nego prema Korenu – analizira Krušelj.

– U toj varijanti, i naravno ovih ostalih Domovinskog pokreta, Mosta i drugih, onda to možda ima šanse, ali po meni i dalje zapravo je favorit ipak Koren, upravo zbog te tradicije vlasti, ruralnog karaktera županije i naprosto toga što on dosta dobro kontrolira svoje nekakve ponašanje. Najmanje iritira one koji ga ne vole, odnosno koji ga politički ne preferiraju. Ipak je i dalje u blagoj prednosti – zaključuje Krušelj.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nepravomoćno

PA KAJ JE TO? Pijan na fešti u Društvenom domu razbio čašu od 2 deci, Sud ga kaznio 700 eura?!

Koliko puta ste bili vani s društvom, malo vas je ponijelo pa ste na zvuk omiljene vam pjesme posegli...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×