Popise nezaposlenih smanjuje zapošljavanje, ali i brisanje

16:21h
0
Ilustracija

Iz mjeseca u mjesec slušamo što govore statistike Zavoda za zapošljavanje, a zadnja tri mjeseca zbog raznih sezonskih poslova one donose očekivani pad broja prijavljenih u popisima nezaposlenih, pogotovo svibanj sa smanjenjem za 1046 osoba. No uvijek postoji i opravdano pitanje koliko je taj broj rezultat zapošljavanja, a koliko izlazaka iz evidencije zbog nekog drugog razloga. Podsjetimo, s početkom ove godine pravila za prijavljene u HZZ-u nešto su izmijenjena, pa umjesto redovitog mjesečnog javljanja u njihove urede i prikupljanja pečata s potpisima, nezaposleni imaju nešto drugačije obaveze. 

 

– Zapravo više nema redovnog mjesečnog javljanja, već se uveo jedan oblik obostrane komunikacije u periodu do četiri tjedna, nezaposlene osobe sa savjetnikom, bilo da je riječ o osobnom kontaktu, bilo mailom, telefonom. Potrebna je i spremnost za pohađanje radionica kako bi osoba bila zapošljivija, određenih obrazovnih aktivnosti, potražnje radnih mjesta, komunikacije s poslodavcima i naravno, savjetnik je tu da pruži informaciju o potrebama na tržištu rada i slično – objašnjava pročelnica Područne službe Zavoda za zapošljavanje Jadranka Čapalija.

Zbog tih zahtjeva dio prijavljenih sam je odlučio izaći iz popisa Zavoda, a dio je zbog raznih neaktivnosti iz popisa brisala sama služba. Oni su postali dijelom brojke od 700 osoba koje su od početka godine prestajale biti prijavljene u našoj Područnoj službi HZZ-a.

– Ali u tom broju su i osobe koje su otišle u mirovinu, koje su ostvarile rodiljnu naknadu, te svakako imamo i izvjestan broj oko 300 onih koji su se ili odjavili, nisu došli na predviđene aktivnosti, odnosno nisu kontaktirali sa svojim savjetnikom. No, svak je odlučio onako kako njemu najbolje odgovara – dodaje J. Čapalija.

Očekuje i u nadolazećim mjesecima povećani broj izlazaka iz popisa Zavoda za zapošljavanje, no u prvom redu zbog preuzimanja poslova, koji se u sezonskom obliku nude primjerice u turizmu i građevinarstvu, ali i u drugim djelatnostima.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr