17.9 C
Koprivnica
Srijeda, 22. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
AKTIVNOSTI RAZVOJNE AGENCIJE

PORA postaje Europe Direct Centar, jedan od sedam u Hrvatskoj, M. Birčić: Ovdje će biti ured koji je produžena ruka Europske komisije
P

Ravnateljica PORA Razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije na današnjoj je konferenciji za medije predstavila aktivnosti agencije.

Ne propustite

PORA Regionalna razvoja agencija Koprivničko-križevačke županije danas je održala konferenciju o njihovim aktivnostima s fokusom na provedbi projekta naziva Uz Poru po potporu vrijednog 20 milijuna kuna. Provode ga dvije godine, a ravnateljica Melita Birčić kazala je kako im omogućava “biti podrškom svim javnopravnim tijelima u regionalnom razvoju, strateškom planiranju i pripremi i provedbi EU projekata.”

– Važno nam je biti aktivni, sudjelovati u svim procesima, zastupati interese županije – rekla je.

Prethodno razdoblje, kazala je M. Birčić, obilježilo je pripremanje projekata za oporavak i otpornost, tzv. COVID program. Kazala je kako je u županiji prikupljeno 211 projekata vrijednih 2,5 milijarde kuna. Svi oni proslijeđeni su ministarstvu, a taj dio koordinirala je PORA u suradnji sa Županijom.

Naša, Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Bjelovarsko-bilogorska županije dio su razvojnog sporazuma u sklopu kojih je nominirano šest projekata vrijednih tri milijarde kuna. M. Birčić kaže kako je to početak kojemu slijede priprema i provedba.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
“Od 1. svibnja PORA postaje Europe Direct Centar, jedan od sedam takvih centara u Hrvatskoj.”

Naglasila je kako nude pomoć u pripremi europskih projekata, ali rade, kaže, i dio vezan uz poticanje ulaganja u poduzetništvo i ruralni razvoj.

– Projekt Uz Poru po potporu omogućava nam sufinanciranje našega rada, uz Županiju, na način da sufinancira pomoć u pripremi i provedbi EU projekata i svim jedinicama lokalne samouprave i institucijama, time je pomoć besplatna – govorila je M. Birčić, rekavši kako su tijekom dvije godine pružali pomoć na 90-ak projekata vrijednih 300 milijuna kuna, uz što su provodili svojih šest projekata.

Nabrojila je nekolicinu od tih 90 projekata na kojima su u nekome smislu radili. Primjerice, program Zaželi i infrastrukturni projekti centara za socijalnu skrb, Crvenog križa Koprivnica i Centra Svitanje. Pričala je o projektima reciklažnih dvorišta i nabave vozila za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada te navela primjere projekata koje su radili, kao što je vrtić u Kalinovcu, koji se još gradi, pa i projekti dječjih igrališta u općinama, opremanje i uređivanje vatrogasnih i društvenih domova, uređenje parkova i nogometnih terena i tako dalje.

– Najveći dio od 90 projekata odnosi se na jedinice lokalne samouprave, njih 65. Od tih 90, 56 projekata su infrastrukturni, podrazumijevaju izgradnju novih objekata, opremanje i slično. Naglasila bih da je projekt Uz Poru po potporu, osim što je usmjeren pomaganju, usmjeren na edukaciju kao regionalnog koordinatora, ali i na jedinice lokalne samouprave. Pruža i mogućnost financiranja projektno-tehničke dokumentacije koja se radi za projekte koji su od značaja za razvoj županije – pričala je M. Birčić, rekavši kako su raspisali natječaje za javnu nabavu projekata za sedam osnovnih i srednjih škola iz županije.

– Kandidirali smo se za natječaj Europske komisije Europe Direct Centar. Od 1. svibnja PORA postaje Europe Direct Centar, jedan od sedam takvih centara u Hrvatskoj. Ovdje će biti ured koji će biti produžena ruka Europske komisije. Imat ćemo obvezu punih pet godina informirati lokalno stanovništvo o svemu što EK potiče, a vezano je za svakodnevni život građana. Vrijednost projekta je milijun kuna – zaključila je ravnateljica.

Foto: Ivan Balija
Zamjenik župana Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Balija
Koren: “Doista se puno toga događa.”

Riječ je, potom, preuzeo koprivničko-križevački župan Darko Koren, uz kojega je bio zamjenik Ratimir Ljubić.

– PORA je neizostavan čimbenik cijeloga sustava. U većini projekata gradova i općina ima važnu ulogu pri prikupljanju projekata. Tu je i razvojni sporazum koji se priprema sa susjednim županijama. Definirali smo sadržaj na zadnjem sastanku s ministricom Tramišak. Prijavili smo projekt brze ceste u punom formatu. Isto tako, šest projekata županijske razine – govorio je Koren.

– Nedavno smo na sastanku s premijerom Plenkovićem postavili pitanje o potpisivanju razvojnog sporazuma. Bila bi to dobra poruka sada kada se fokusiramo na lokalno. Ima li veze s izborima, ne bih spekulirao. Time se pokazuje brige za centralni prostor, to je alat kojim se ciljevi efikasnije mogu ispuniti – smatra župan.

Ponovio je kako se na prostoru županije rade velike nacionalne investicije, od željeznice, preko projekata aglomeracije do brze ceste.

Foto: Ivan Balija
Župan Darko Koren // Foto: Ivan Balija

– Svakoga dana očekujemo građevinsku dozvolu za brzu cestu do Vojakovačkog Kloštra. Pokušavam stupiti u kontakt s Ministarstvom graditeljstva koje izdaje građevinsku dozvolu jesu li pristigle sve suglasnosti. Potrebno je bezbroj suglasnosti, kako je to u Hrvatskoj uobičajeno za obiteljsku kućicu pa je, vjerojatno, još gore za takve projekte. Uspjeli smo ishoditi suglasnosti Hrvatskih voda, Hrvatskih željeznica. U toj su proceduri ostali neki koraci za učiniti. Naravno, u postupku javne nabave uvijek ima nekakvih spornih trenutaka. U našem slučaju to je žalba koju je uputio ponuđač nadzora, tvrtka koja na javnom natječaju nije dobila posao. Uputili su žalbu na DKOM, to se sada čeka. To nam je jedina prepreka na putu da strojevi dođu na trasu i počnu radove na brzoj cesti do Vojakovačkog Kloštra. Tvrtka Kamgrad iz Zagreba je odabrani izvođač krajem prošle godine, provedena je sva procedura javne nabave. Oni čekaju kako bi krenuli s radovima. No, bez građevinske dozvole i odabira nadzora ne mogu ući na objekt. Svaki dan očekujemo da se to dogodi – objasnio je župan, spomenuvši i projekte Piškornice te centre kompetentnosti, jedne od onih za koje je Koren kazao kako je u njima sudjelovala i PORA.

Na pitanje novinara, dodajmo, Koren je u kontekstu žalbe upućene DKOM-u, odnosno Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, od strane nadzora, odgovorio kako ne zna u kojem roku moraju odgovoriti.

– Nekad mogu na žalbu odgovoriti u tjedan dana, a nekad to traje i po dva mjeseca. Nastojimo uputiti apel kako bi se žalba što prije riješila. Možda će biti svaki dan, no ne možemo na to utjecati. Nitko na DKOM nema direktan utjecaj, oni provode procedure sukladno svojim pravilima. Na to nemamo utjecaj – odgovorio je Koren.

Foto: Ivan Balija
Ravnateljica PORA-e Melita Birčić // Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Intervencije

[FOTO] NEVRIJEME Olujni vjetar lomio stabla, rušio krovove i napravio veliku štetu

Veliko nevrijeme s kišom i jakim vjetrom jučer je zahvatilo velik dio Hrvatske, između ostaloga i naše krajeve. Najgore je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×