2.1 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 22. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Moj generator kulture

Povodom godišnjice smrti Rudolfa Horvata Muzej priprema tematsku i povijesnu izložbu o njegovom radu i životu
P

Ovih dana, točnije 25. svibnja, navršava se točno 75 godišnjica njegove smrti kako je preminuo u Zagrebu 1947. godine

Ne propustite

U svom polustoljetnom radu hrvatski povjesničar dr. Rudolf Horvat stvorio je ogroman pisani i govorni opus o kojem najbolje na slikovit način govore sljedeće brojke: objavio je 56 knjiga iz hrvatske povijesti, što je u prosjeku nešto više od jedne knjige godišnje, u brojnim i ranim novinama i stručnim časopisima objavio je više od 1200 povijesnih članaka, što je iznosilo dva naslova mjesečno te je diljem Hrvatske održao više od 2000 predavanja, gotovo jedno predavanje tjedno. U svom rodnom gradu održao je desetak predavanja i to najčešće prilikom obilježavanja važnih obljetnica iz koprivničke i hrvatske povijesti.

Ovih dana, točnije 25. svibnja, navršava se točno 75 godišnjica njegove smrti kako je preminuo u Zagrebu 1947. godine. Pokopan je u obiteljskoj grobnici na zagrebačkom groblju Mirogoj, tom središnjem gradskom groblju od 1850. godine jedinstvenoga grada Zagreba, groblju utemeljenom 1873. odnosno od svečanog otvorenja 1876. godine, a koje je uz to što je oblikovano predivnom parkovnom arhitekturom i svojevrsna umjetnička galerija na otvorenom zbog velikog broja sahranjenih znamenitih i zaslužnih osoba iz hrvatske znanosti, kulture i povijesti.

Obilježavajući tu godišnjicu Muzej grada Koprivnice priprema tematsku, povijesnu, memorijalnu izložbu gornjeg naslova s namjerom podsjećanja na njegov život i opus. U tome uz naš muzej u izložbenom i kataloškom projektu sudjeluju i kustosi Gradskog muzeja Varaždin, muzejska savjetnica Spomenka Težak, naslovom „Dr. Rudolf Horvat i Slobodni i kraljevski grad Varaždin“, jer podsjetimo Horvat je kao povjesničar hrvatskih gradova napisao i „Povijest grada Varaždina“ (1909.) no knjiga je tiskana tek 1993. godine. O odnosu Rudolfa Horvata i Međimurja piše kustosica Muzeja Međimurja Čakovec Ana Šestak, jer podsjetimo također, Horvat je temeljem brojnih članaka iz međimurske povijesti i igrom sudbine napisao knjigu „Povijest Međimurja“ tek 1944. godine. I zaključno o odnosu Rudolfa Horvata i glavnog grada Zagreba na projektu sudjeluje i piše kustosica Muzeja grada Zagreba Vesna Vukelić Horvatić donoseći zaokruženu povijesnu priču o Horvatovu povijesnu i političkom radu u Zagrebu, u gradu u kojem je proveo najveći dio života i rada. Izložba će prvotno biti svečano otvorena u Galeriji Koprivnica 24. lipnja, a potom će putovati tijekom i do kraja godine kroz muzejske ustanove Varaždina, Čakovca i Zagreba.

Rudolf Horvat rođen je 14. ožujka 1873. godine u Koprivnici kao prvo dijete krojačkog obrtnika Andrije i Marije Horvat rođene Hedl. Obiteljska kuća Horvatovih naslazila se u istočnom dijelu grada u kvartu Lenišće na kućnom broju 538. Pučku školu Rudolf Horvat polazio je u rodnom gradu, a potom je gimnazijsko i fakultetsko obrazovanje nastavio u Zagrebu i Varaždinu.

Kako je zapisala dr. Mira Kolar Dimitrijević, autorica njegova najcjelovitijeg životopisa i rada nikako ne bi trebalo zaboraviti dr. Rudolfa Horvata kao sina Koprivnice i Podravine i hrvatskog naroda ni u budućnosti, a upravo koju ulogu ima i ovdje navedeni obljetnički muzejsko – memorijalni izložbeni projekt.

 

Naslovnica originala njegove knjige „Poviest slob. i kr. grada Koprivnice“ iz 1943. godine
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pet plus

Predivna dama haljinicom istaknula savršenu liniju i pozirala nam za čistu peticu!

Ne znamo što točno ova predivna dama fotografira, ali znamo da je za nas namjestila savršenu pozu za fotku! Potpuno...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×