Poznat razlog „muljanja“ na izborima za Radničko vijeće Podravke

13:50h
0
Nakon što su uvidjeli nepravilnosti, Skupina radnika Podravke tražila je da se se izbori ponište i Sud ih je na njihovo zadovoljstvo i poništio // foto: Ivan Brkić

Prije nešto više od mjesec dana Županijski sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu kojom je poništio izbore za Radničko vijeće Podravke, održane 23. ožujka, a iz pisanog otpravka presude, vidljivo je da je nepravilnost zabilježena prilikom glasanja putem pošte.

Naime, u obrazloženju sutkinje Branke Hriberski stoji da glasanje putem pošte nije provedeno u skladu s Pravilnikom te da je time došlo do teškog kršenja Zakona o provođenju izbora za Radničko vijeće jer su u obzir kod utvrđivanja rezultata izbora uzeti i glasački listići koji su stigli nakon 23. ožujka kada su izbori održani.  Naime, iz zapisnika o glasovanju je vidljivo da je glasanje zaključeno 24. ožujka u 9 sati i to podizanjem omotnica s Urudžbenog u Podravki.

Upravo ti glasovi pristigli „van regularnog vremena“, odnosno nakon 23. ožujka, izravno su utjecali na rezultate izbora i to na taj način da je Nezavisna skupina radnika, predvođena Matijom Hlebarom, izgubila jedno mjesto u Vijeću, čime im je automatski oduzet većinski mandat i dodijeljen sindikalnoj strani.

Kako je očito da je prilikom glasovanja došlo do manipulacije i nezakonitosti, bit će zanimljivo vidjeti hoće li doći do još jedne istrage u najvećoj koprivničkoj kompaniji, i hoće li netko i kazneno odgovarati, kao što bi po zakonu i trebao.

Vođa Nezavisne skupine radnike Matija Hlebar, još je ranije iskazao zadovoljstvo što je pravda zadovoljena te najavio kandidaturu Skupine radnike i na ponovljenim izborima za Radničko vijeće.

S druge stane, predsjednik Radničkog vijeća, PPDIV-ov Davor Vrbek, najavio je žalbu na presudu Vrhovnome sudu i vidjet ćemo kako će se na kraju završiti „saga“ o izborima za Radničko vijeće Podravke.