LJETNI ROK

Poznato je na koji će se način polagati ispit državne mature, HZJZ objavio detaljne upute

U slučajevima polaganja državne mature kod kuće, dežurni nastavnici pri dolasku morat će nositi maske te dezinficijense za ruke.

12:23h
0
Srednja škola Koprivnica // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je na svojim stranicama objavio upute za provedbu ljetnoga roka državne mature koja će se održati u lipnju.


Odvajanje pisanja A i B razine na posebne dane, provođenje jednoga većega ispita dnevno, pridržavanje mjera poput fizičke udaljenosti i pojačane osobne higijene te mjerenje temperature i temeljito dezinficiranje prostorija u kojima će se pisanje mature odvijati dio su preporuka HZJZ-a. Pristupnike će dočekati vrećica s ispitima, pri čemu na stolu smiju imati samo osobnu iskaznicu, pribor za pisanje, vlastitu kemijsku olovku te bočicu s vodom. Nošenje zaštitnih maski nije nužno, ali se preporučuje. U slučajevima polaganja državne mature kod kuće, dežurni nastavnici pri dolasku morat će nositi maske te dezinficijense za ruke.

Maturu neće pisati oni koji pokazuju znakove akutne respiratorne bolesti (kašalj, temperatura, poteškoće u disanju i sl.), kao ni pojedinci kojima je potvrđen koronavirus. Ne dođu li na ispit u ljetnome roku zbog jednoga od tih ili drugih zdravstvenih razloga, imat će mogućnost polagati u drugome, jesenskome terminu.

– Kandidat koji u razdoblju u kojem polaže ispite državne mature razvije respiratorne simptome ili povišenu tjelesnu temperaturu dužan je o tome telefonom obavijestiti liječnika obiteljske medicine – navode.

Potvrdi li se nakon pisanja mature da je netko od sudionika pozitivan na COVID-19, postupit će se u skladu s epidemiološkim uputama. Isto vrijedi u slučaju pristupanja osobe kojoj je izrečena samoizolacije.

Detaljno razrađene upute možete pronaći ovdje.

čitam...