17.6 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Predsjednik Republike dr. Ivo Josipović u Križevcima održao predavanje „Politika i moral“
P

Ne propustite

Dana 19. svibnja 2014. u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima u organizaciji Udruge za promicanje građanske političke kulture „Demokroacija” održano je predavanje „Politika i moral”. Predavanje je održao predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović.

U svom predavanju Predsjednik se osvrnuo na odnos morala i politike, svrsi političkog djelovanja, Hrvatskoj kao pravednijem društvu. Istaknuo je da se mora težiti tomu da se nepravde svedu na najmanju moguću mjeru. Ocijenio je da je danas u Hrvatskoj potrebno nacionalno jedinstvo, jer da mirovinske i zdravstvene reforme nema bez konsenzusa, kao ni po pitanju razvoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Za proces pretvorbe i privatizacije devedesetih godina prošloga stoljeća, tijekom Domovinskoga rata i poslije njega, rekao je da je bio nepotreban i nesretan, a da posljedice pretvorbe i privatizacije osjećamo još i danas.

– U borbi protiv korupcije napravljeni su veliki pomaci u društvu i da toga nije bilo – ne bi danas bili u Europskoj uniji – rekao je Josipović dodajući da je Hrvatska u specifičnoj situaciji jer je u kratkom vremenu učinila nešto za što su drugima bila potrebna desetljeća, da se od socijalističkoga sustava, rata i prelaska iz sustava koji nije bio demokratske naravi, zemlja pretvorila u demokratski sustav.

– Paradoks svake Vlade je da ima najmanje novca kada treba najviše za socijalno ugrožene. Mi smo zemlja, uz Španjolsku i Italiju, s najviše mladih koji su nezaposleni. To se mora promijeniti. Imamo i više umirovljenika nego zaposlenih. To je stanje neodrživo – ocijenio je Josipović govoreći i o aktualnom gospodarskom stanju u Hrvatskoj.

– Jedno od ustavnih načela je Hrvatska kao socijalna država. Nakon početnih iskustava s ‘divljim liberalizmom’ koji je na velika vrata ušao u naše društvo, moramo ugraditi ‘osigurače’ koji će spriječiti bijedu i siromaštvo” – istaknuo je Josipović, pitajući se imali li u Hrvatskoj snage za ostvarenje koncepta socijalne države i nacionalnog konsenzusa oko tog pitanja.

Predsjednik Josipović istaknuo je da je danas opet trenutak za nacionalno jedinstvo.

– Potrebno je donijeti odluke o tome hoće li Hrvatska biti uspješno društvo ili će dugoročno biti neuspješna. Reforme su takve da ih jedna Vlada ne može provesti – poručio je predsjednik Josipović u Križevcima.

Predsjednik je istaknuo da se nada da će od građana dobiti povjerenje za još jedan mandat, kako bi mogao ponuditi i prijedlog promjene Ustava, koji će biti dovršen do kraja godine.

Rekao je, također, da u Hrvatskoj treba afirmirati socijalnu državu i poduzetništvo te sankcionirati kriminal, ratno profiterstvo i ratni zločin i imati pijetet prema ratnim žrtvama te razvijati toleranciju i razumijevanje.

– Za Hrvatsku je vrlo važno da završi Drugi. svjetski rat koji je još u nekim glavama i koji se još uvijek zloupotrebljava za dnevnu politiku te da završi i Domovinski rat. Svakoj žrtvi treba odati počast i svaki zločin treba osuditi – rekao je, među ostalim, hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović na predavanju „Politika i moral” u organizaciji Udruge „Demokroacija”.

Uvodno je i zaključno govorio predsjednik Udruge Željko Picig, a u glazbenom je dijelu programa nastupila sopranistica Ana Majdak, uz glasovirsku pratnju Filipa Faka.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Zlatni savjeti

Ovo je najbolje vrijeme za zalijevanje vrta ljeti, mnogi su iznenađeni

Budući da su temperature visoke, važno je znati kako pravilno brinuti o sadnicama kako ne bi uvenule. Zalijevanje vrta...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×