20.4 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Predstava Plemena u utorak na sceni Domoljuba
P

Ne propustite

U koprivničkoj dvorani Domoljub 15. travnja (utorak) s početkom u 19:30 sati možete uživati u odličnoj drami, predstavi Plemena Kazališta Planet Art i Teatra Exit. Plemena engleske spisateljice Nine Raine prošle godine osvojila su nekoliko najvažnijih svjetskih nagrada za najbolji dramski tekst. To svjetski aktualno djelo preveo je i adaptirao Marko Torjanac, a režirala  Slavica Knežević, koja potpisuje i scenografiju. U predstavi nastupaju: Slaven Španović, Petra Kurtela, Janko Popović Volarić, Matija Kačan, Jasna Palić, Lana Gojak, Vanda Winter, Slavica Knežević i Marko Torjanac.

U središtu priče je obitelj koja ima gluhog sina, čiji su svi članovi iznimno fokusirani na to da ga što bolje pripreme za život. U tom njihovom nastojanju da on prevlada svoj hendikep, on nije naučio znakovni jezik. Kada upozna djevojku koja ima gluhe roditelje te i sama polako počinje gubiti sluh, ona ga počne poučavati znakovnom jeziku i kroz njihovu se međusobnu interakciju otkrivaju neki od jezika, uvjerenja i hijerarhija koje postoje unutar obitelji i “proširene” obitelji gluhonijeme zajednice.   Predstava govori o tome kako ljudsko društvo, bez obzira na sav dosad postignut napredak, i dalje u osnovi funkcionira po plemenskom principu.

Prema riječima Marka Torjanca, predstava „Plemena” je priča o obitelji, o oblicima slušanja ili neslušanja unutar nje, o riječima kao oružju za kojim se poseže po potrebi, te o sjemenu buntovništva koji tu obitelj može raskoliti. Kroz intrigantnu i katarzičnu priču o ljubavi i izdaji, ona pokazuje kako o toj (ne)pripadnosti i dalje ovisi sreća pojedinca. Predstava poručuje da smo svi različiti i postavlja pitanje što je važnije – da se čovjek uklopi ili je bitnija njegova vlastita sreća. Ona je metafora društva koja poručuje da trebamo poštivati tuđe potrebe.

Predstava koja je svjetsku premijeru imala 2010. u londonskome kazalištu Royal Court Theatre, a u Americi 2012. u off-Broadway teatru Barrow Street Theatre, najveći je svjetski kazališni hit u 2013. godini.

Redateljica i spisateljica Nina Raine kći je engleskog pjesnika Craiga Rainea i prevoditeljice Anne Pasternak Slater. Praujak joj je ruski pisac Boris Pasternak. Režirala je brojne drame suvremenih autora, a za režiju predstave grupe autora “Nezaštićeni” dobila je nagradu za kreativnu izvrsnost britanskog saveza Theatrical Management Association.

U jednom intervjuu 2010. Raine je objasnila kako joj je ideja za “Plemena” sinula nakon što je pogledala dokumentarac u kojemu jedan gluhi par koji očekuje bebu izjavljuje kako se nada da će i dijete biti gluho. Shvatila je da je obitelj poput plemena čiji članovi samo žele svoje vrijednosti i uvjerenja prenijeti na svoju djecu, te da se ta plemena nalaze svugdje, u svim vrstama zajednica, od obiteljskih do vjerskih, i da imaju vlastite rituale i hijerarhije koje netko izvana teško može razumjeti – kazala je.

Ulaznice možete kupiti na blagajni dvorane Domoljub, Starogradska 1, Koprivnica, radnim danom od 7 do 20 sati. Rezervacije: telefon 222-390 ili e-mail kultura@pou-kop.hr.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

NOVE SLIKE

Koprivnički umjetnik Zvonimir Haramija Hans izlaže nove radove u AK galeriji

U petak 28. lipnja u koprivničkoj AK galeriji otvara se izložba popularnog koprivničkog umjetnika. Zvonimir Haramija Hans predstavlja novi...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×