Tehno geek

PREDSTAVLJAMO OnePlus ponovno pokušava s trona skinuti Apple i Samsung, pogledajte s čime raspolaže njihov novi model

Svojim specifikacijama njihov prvijenac i dan danas može zadovoljiti gotovo svakog korisnika, no tehnološki napredak omogućio je razvoj i širenje ponude. Ovih je dana tržište postalo bogatije za njihov peti model simbolično nazvan OnePlus 5.

19:30h
0
Foto: oneplus.net

Kada se kineski proizvođač pametnih mobilnih telefona OnePlus 2013. predstavio svijetu svojim modelom One Plus One mnogi su ga nazvali ubojicom flagshipova.

Veliki interes izazvali su prije samog stavljanja svog prvog uređaja na tržište sustavom pozivnica. Naime, do One Plus Onea niste mogli doći kroz slobodnu prodaju već isključivo uz pozivnicu.

Svojim specifikacijama njihov prvijenac i dan danas može zadovoljiti gotovo svakog korisnika, no tehnološki napredak omogućio je razvoj i širenje ponude. Ovih je dana tržište postalo bogatije za njihov peti model simbolično nazvan OnePlus 5.

U počecima, glavna je značajka OnePlusovih modela bila njihova cijena. Trebali su to biti uređaji koji će svojom cijenom biti pristupačniji, no specifikacijama konkurentni najboljima. Trenutni model cijenom je daleko viši od očekivanog, preko 70% cijene trenutnog iPhonea.

OnePlus 5 dostupan je u dvije inačice, 64GB s 6GB radne memorije i 128GB s 8GB radne memorije. Ekran veličine 5.5 inča i pune HD rezolucije proteže se do bočnih rubova, dok je na vrhu i dnu ostavljen prostor za kameru, zvučnik i home tipku s integriranim čitaćem otisaka.

Aluminijsko kučište je zaobljeno i oblikom podsjeća na nešto manji iPhone 7 plus, a sa stražnje strane nalazi se dvostruka kamera, baš kao i na iPhoneu.

Android 7.11 (Nougat) vrti se na Snapdragon 835 osmojezgrenom procesoru čije četiri jezgre rade na taktu 2.45 GHz, dok druge četiri rade na 1.9 GHz. Baterija kapaciteta 3300 mAh zadovoljit će potrebe svakog ozbiljnijeg korisnika za jedan puni dan razumnog korištenja.

Na stražnjoj strani nalaze se dvije kamere, jedna od 16 i druga od 20 megapiksela. Otvor blende od f/1.7 omogućuje vrlo dobre fotografije u mračnijim uvjetima, a tu je i dvostruki optički zoom. S prednje strane nalazi se selfie kamera od 16 megapiksela kojoj će mnogi zamjeriti preusko vidno polje. Sve vas koji volite fotografiju razveselit će činjenica da su dostupne potpune ručne kontrole ekspozicije i RAW format. Snimanje videa moguće je u 4k formatu, no bez optičke stabilizacije.

Oxygen OS, po kojem je OnePlus poznat, gotovo je čist sustav baziran na Androidu. Vrlo je vrlo responzivan i na ovom, kao i svim prijašnjim modelima, radi gotovo savršeno. Jedna od najiskoristivijih značajki su kontrole gestama, pa tako primjerice snimku zaslona možete napraviti jednostavnim pritiskom tri prsta istovremeno.

Visoka cijena i specifikacije koje nisu ni blizu flagship modelima drugih tvrtki mogli bi izazvati probleme ovom kineskom proizvođaču kojem je u početnim danima bio cilj stvoriti flagship pametni telefon za mase.