24.6 C
Koprivnica
Srijeda, 19. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Predstavljen novi broj glasila „Svezak“
P

Ne propustite

Na 29. godišnjoj skupštini Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja održanoj u Đurđevcu 6. svibnja 2011. predstavljen je trinaesti broj stručnog knjižničarskog časopisa „Svezak“. Društvo je jedno od rijetkih u Hrvatskoj koje je uspjelo održati kontinuitet aktivnog djelovanja i redovitog objavljivanja svog stručnog glasila, koje izlazi od 1999. U oblikovanju ovog broja posebno su se angažirali članovi uredništva: Mira Barberić,  Tatjana Kreštan, Tina Gatalica, Marjana Janeš-Žulj, Vinka Jelić Balta,  Sanja Jozić, Luca Matić, Mirjana Milinović, Ilija Pejić, Silvija Perić, Anica Šabarić, Ana Škvarić i Ljiljana Vugrinec. Autor već prepoznatljivog dizajna naslovnice i ovaj put je Branko Šabarić.

Ovogodišnji broj „Sveska“ čija je tema Predstavljanje knjižnice u javnosti ukupno donosi čak 98 priloga iz svih vrsta knjižnica s područja Društva, ali i šire. Pozornost privlači, na primjer, prilog o „event menadžmentu“ u teoriji i na primjeru Gradske knjižnice Zadar, čiji su autori sveučilišni profesori Zoran Mihanović, Nikša Alfirević i Jurica Pavičić. U njemu možete saznati kako funkcionira marketing i menadžment pri organizaciji posebnih događanja u knjižnici i zašto su navedeni primjeri dobre prakse upravo zadarske knjižnice.

 

Predsjednica Radne grupe za javno zagovaranje pri Hrvatskom knjižničarskom društvu Alemka Belan Simić napisala je prilog o aktivnostima HKD-a i kampanji „Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu“. U ovoj rubrici posvećenoj temi broja nalaze se i tri rada iz prakse, a njihove su autorice Tina Gatalica, Romana Horvat i Anica Šabarić.

Koprivnički knjižničari aktivno su sudjelovali na IFLA-inoj konferenciji u Gothenburgu 2010., a svoje dojmove s konferencije i spoznaje o švedskom knjižničarstvu iznijeli su u dva priloga u ovom “Svesku”. Preporučamo ih za čitanje jer njihove usporedbe upućuju na visok status hrvatskog knjižničarstva u svjetskim razmjerima.

Prilozi u „Svesku“ ponekad su jedini i/ili značajni izvori za knjižničare, ali i druge znanstvenike i istraživače koji se bave proučavanjem kulturnih tema, što pokazuje i publikacija nazvana “tiskarskim poduhvatom 2010. godine” u knjižničarstvu, ali i općenito u kulturi regije – monografija o koprivničkoj knjižnici “Knjižnice i čitaonice grada Koprivnice 1650.-2010. : Spomenica Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica”. U tekstu Krugovi koji se šire Ilija Pejić daje opširan prikaz knjige, a sko ste bar prelistali knjigu, uočit ćete brojne reference koje upućuju na priloge objavljene u „Svesku“. Veseli nas ta činjenica!

Uz uobičajen pregled zavičajnog nakladništva u ovom su broju „Sveska“ napravljeni sumarni pregledi desetogodišnjeg razvoja nakladništva triju županija na području kojih djeluje Društvo. Još jedan koristan pregled koji obuhvaća stanje u knjižnicama Društva donosi Anica Šabarić, a sačinjen je prema digitalnom Vodiču kroz knjižnice Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja, objavljenom 2010. godine.

U povodu 65. rođendana počasnog člana našeg Društva, dr. sc. Vladimira Strugara objavljen je intervju koji je oblikovao prof. Ilija Pejić. U toj prigodi prisjećamo se i vremena kada je dr. Strugar bio ministar MZOŠ-a i kada su školske knjižnice dobivale redovita sredstva za nabavu knjiga.

Recimo još da su izlazak 13. broja “Sveska” pomogli gradovi Bjelovar i Koprivnica, te Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija, te sponzori Point d.o.o. iz Varaždina, Knjižara  Šareni dućan iz Koprivnice i Tiskara Horvat iz Bjelovara.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kultura

FOTO U Starom gradu otvorena jedinstvena izložba slovenskog kipara Roberta Juraka

Izložba skulptura slovenskog kipara Roberta Juraka otvorena je u atrija utvrde Stari grad u Đurđevcu. Izložbu je organizirao Muzeja Grada Đurđevca,...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×