12.9 C
Koprivnica
Srijeda, 28. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
presica uoči vijjeća

Predstavljen prijedlog proračuna, Križevci će imati državni arhiv, proširit će se vrtić i skate park, žele pomoći i poljoprivrednicima
P

Projektom Living streets, financiranim sredstvima European Climate Initiative, cilj je informirati lokalne zajednice o mogućnostima stvaranja kvalitetnih prijedloga i inicijativa u transformaciji.

Ne propustite

U Gradskoj upravi održana je konferencija za medije uočio 30. sjednice Gradskog vijeća grada Križevaca. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović govorio je o poduzetnicima sa sjedištem u Križevcima koji je, prema analizi, u 2019. godini bilo 513 te su ostvarili prihode od 3,9 milijardi kuna. Time su 24. među 556 gradova i općina u Hrvatskoj. Ostvarili su 121,2 milijuna kuna neto dobiti, imali 5015 zaposlenih, dok je prosječna plaća iznosila 5000 kuna, što je povećanje u odnosu na godinu prije, navodi gradsko vodstvo.

Katanović je, nadalje, zadovoljan potvrdio što u Poslovnu zonu Gornji Čret dolazi križevačkog trgovačko društvo Robin d.o.o. koje će, kazao je, otvoriti nova mjesta. Osvrnuo se i na donošenje Odluke o osnivanju prava građenja u korist Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga kako bi se realizirao projekt dogradnje zgrade Gimnazije čime će se učenicima i profesorima osigurati bolji i kvalitetniji uvjeti za rad.

Nastavlja se uređenje stadiona i pratećih objekata, Križevci će imati državni arhiv

U kontekstu donošenja Proračuna Grada Križevaca za 2021. godinu i projekcije za 2022. i 2023., Katanović je istaknuo projekte nastavka uređenja Gradskog stadiona i pratećih objekata za što je osigurano 5,5 milijuna kuna, a izgradit će se pomoćno igralište s umjetnom travom, dogradit će se klupske prostorije, natkriti tribine i urediti parkiralište na ulazu u stadion.

Objasnio je i kako će prigorski grad uskoro imati državni arhiv. Osigurano je 250.000,00 kuna. Gradsko je vodstvo razmatralo nekoliko lokacija za rad arhiva koje je pogledalo Stručno povjerenstvo Hrvatskog arhivskog vijeća. Donijelo je Odluku da je suglasno da se arhiv smjesti u zgradu u Ulici Drage Grdenića 7 koja je u vlasništvu Komunalnog poduzeća d.o.o i kojemu ću predložiti donošenje Odluke o dodijeli dijelova upravne zgrade u spomenutoj ulici.

– Nadam se konstruktivnom radu naših vijećnica i vijećnika bez obzira na političko opredjeljenje – kazao je Katanović.

Foto: Grad Križevci

Gradonačelnik Rajn kazao je kako ukupni planirani prihodi i primitci te rashodi i izdaci za 2021. godinu iznose 130.434.900 kuna.

– U situaciji kad nam s jedne strane uslijed pandemije padaju prihodi, primjećujemo jedan trend, mi s uspostavom kampa građevinske tvrtke koja provodi veliki državni strateški projekt izgradnje drugog kolosijeka, dobivamo i očekujemo 400 novih dohodaka na području grada – rekao je Rajn.

Proširenje zgrade Dječjeg vrtića Križevci jedan je od važnijih projekata glede područja djece i mladih.

– Kao grad moramo biti odgovorni prema našim građanima i osigurati adekvatne uvjete. Za to je u prijedlogu Proračuna osigurano 1,5 milijuna kuna. Ponavljam, status Grada – prijatelja djece roditelji često argumentiraju i opravdano iskazuju nezadovoljstvo da taj status puno toga nosi i da ga treba zadržati. Apsolutno prihvaćamo tu sugestiju. Status ne treba samo deklarativno isticati nego ga treba stalno kontinuiranim ulaganjima zadržavati, prvenstveno na dobrobit naše djece i sugrađana, a onda posljedično dolazi taj status – govorio je Rajn, dodavši kako će se izgraditi nadstrešnice na terasama od soba u vrtiću s obzirom da su stare bile dotrajale i srušene, a za što je predviđeno 300.000 kuna.

Nastavio je kako Križevci kreću sa sufinanciranjem obrta za čuvanje djece registrirane na gradskome području, uzevši u obzir problem s upisom djece u vrtiće i činjenicom da se javila inicijativa za pokretanje obrta za čuvanje djece kao što to imaju i drugi gradovi. Grad će sufinancirati djelatnost u iznosu od 650 kuna mjesečno po djetetu, istaknuo je Rajn.

Foto: Grad Križevci
Planiraju uspostavu STEM praktikuma, proširenje skate parka, uređenje dječjih igrališta…

– Riječ je o hvalevrijednom projektu koji je usredotočen na STEM područje koje je uostalom i u programima Europske komisije za naredno desetljeće prilično istaknuto područje. Ono što me posebno raduje što smo kroz ovaj projekt dvoje znanstvenika vratili – kazao je Rajn o projektu Future hub Križevci. 

Za sljedeću godinu je predviđena je prva faza adaptacije prostora na parkiralištu kod Gradske knjižnice Franjo Marković za što će Grad osigurati 350.000,00 kuna, a 340.000,00 kuna je osigurano iz samog projekta. Po završetku adaptacije tog prostora i po provedbi projekta EU projekta Cross-border wine routes 2 kojim će se urediti parkiralište kod knjižnice i ljetna pozornica, cijeli taj prostor dobit će kvalitetan izgled, pojasnili su.

Nagodinu će se ići na uspostavu STEM praktikuma po srednjim školama, proširenje skate parka u Ulici Franje Tuđmana, nastavlja se s uređenjem i opremanjem dječjih igrališta na selu i u gradu, novo dječje igralište radit će se u Ulici Drage Grdenića, predviđen je početak radova na projektu Aglomeracije u Zagorskoj ulici čime će se krenuti s izgradnjom nogostupa. Pričali su i o razvoju vodoopskrbe, istraživanju geotermalnih izvora, sufinanciraju solarne elektrane građana i nabavi plavih spremnika za prikupljanje papira koje će podijeliti po kućanstvima.

Planiraju uspostaviti i opremiti zajedničke prerađivačke kapacitete u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci kako bi poljoprivrednici mogli preraditi i finalizirati svoj proizvod.

Foto: Grad Križevci

Dotaknuo se i uređenja grada, točnije uređenja parka u Tomislavovoj ulici, uređenja spomen obilježja križevačkim braniteljima iz Domovinskog rata, izgradnje parkirališta kod Željezničkog kolodvora, izgradnje nogostupa u Zagorskoj ulici, rekonstrukcije biciklističke staze u Ulici Nikole Tesla, izgradnje parkirališta u Ulici Frane Gundruma i rekonstrukcije dijela ceste u toj ulici, rekonstrukcije betonskog parkirališta u Ulici Matije Gupca uz stambene zgrade te rekonstrukcije parkirališta kod crkve Blažene Djevice Marije Žalosne i Svetog Marka
Križevčanina, a nastavlja se i uređenje Velike dvorane Hrvatskog doma.

Projektom Living streets, financiranim sredstvima European Climate Initiative, cilj je informirati lokalne zajednice o mogućnostima stvaranja kvalitetnih prijedloga i inicijativa u transformaciji.

– Bilo je bitno osvijestiti ove malo veće stavke da naši građani znaju u kojem smjeru se grad razvija i sljedeće godine, s projekcijama za sljedeće tri, a s planovima za sljedeće desetljeće. Očekujem da naše vijećnice i vijećnici vrlo realno sagledaju prijedlog ovog Proračuna. Ovaj Proračun je temeljen na potrebama građana Grada Križevaca, nadam se da će to vijećnici prepoznati i dati podršku ovom prijedlogu Proračuna – zaključio je Rajn.

Foto: Grad Križevci
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pripazite!

S hrvatskog tržišta povlači se popularna čokoladica, može imati komadiće plastike

Zbog moguće prisutnosti malog komada plastike tvrtka Mondelēz International s hrvatskog tržišta povlači proizvod Milka Oreo Bar (37 g). Povlači se proizvod Milka...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×