14.3 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Predstavljena i službeno puštena u pogon prva automatska meteorološka postaja u Koprivnici
P

Ne propustite

U subotu, 7. ožujka 2015. godine na lokaciji vodocrpilišta Ivanščak gradonačelnica Vesna Želježnjak zajedno sa svojim zamjenikom Mišelom Jakšićem prisustvovala je predstavljanju i službenom puštanju u pogon prve automatske meteorološke postaje u Koprivnici.

Ovom događaju prisustvovali su i direktor Koprivničkih voda d.o.o. Josip Pobi, predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Koprivnice Marijan Lisjak i predsjednik Astronomskog društva Koprivnica i inicijator ovog projekta Marko Posavec.

“U posljednje smo vrijeme iskusili nekoliko dramatičnih događaja povezanih s vremenskim prilikama, poplave rijeke Drave i potoka Koprivnice. Na vrijeme ne možemo utjecati, ali možemo ga pratiti i bilježiti te utvrditi, na primjer, kolika je količina oborine u određenom vremenskom razdoblju potrebna da potok Koprivnica dosegne opasno visok vodostaj. Postavljanjem ove automatske meteorološke postaje učinili smo prvi korak prema tome. Ova postaja dati će uvid u vremenske prilike gotovo u stvarnom vremenu, svakih pet minuta na internet šalje javno dostupne podatke o temperaturi, tlaku, smjeru i brzini vjetra, količini oborine i drugome.” – objasnio je Marko Posavec.

Grad Koprivnica i Zajednica tehničke kulture Grada Koprivnice prepoznali su ovaj projekt i dali mu punu podršku.

Vodocrpilište Ivanščak odabrano je zbog svoje meteorološki povoljne lokacije: izloženo je vjetru i udaljeno od većih izvora topline, a ima i svu potrebnu infrastrukturu. Stanica radio-vezom šalje podatke na konzolu smještenu u upravnoj zgradi, koja ih potom prosljeđuje na internet. U slučaju kvara ili neke nepredviđene situacije, čuvar je ovdje 24 sata na dan, 7 dana u tjednu. Troškovi njenog pogona vrlo su mali, a svi se izmjereni podaci čuvaju u sigurnoj arhivi. Postaja je u pogonu već više od mjesec dana i, zasad, čini se da svi instrumenti rade normalno i bilježe vjerodostojne podatke. Lokaciju, postavljanje stupa i pristup internetu osigurale su Koprivničke vode d.o.o.

Sljedeći korak je završno kalibriranje instrumenata, a razrađuju se i planovi za postavljanje dodatnih postaja, čime bi se ne samo dobili znatno precizniji podaci. Kroz nekoliko mjeseci počelo bi se i sa izradom polugodišnjeg meteo-biltena Koprivnice, odnosno šestomjesečnog izvještaja o zabilježenim ekstremnim i prosječnim vremenskim pojavama.

Važno je napomenuti i da, s obzirom na to da ovo nije postaja Državnog hidrometeorološkog zavoda, podaci se ne mogu smatrati službenima. Ipak, mogu itekako biti od pomoći. Državni hidrometeorološki zavod u Koprivnici ima samo klimatološku postaju, što znači da prikuplja ograničen skup podataka i to u velikim vremenskim razmacima.

Podatke sa stranice možete pratiti na portalu mreže automatskih meteoroloških postaja pljusak.com (izravni linkovi: http://pljusak.com/meteo.php?stanica=ivanscak i http://pljusak.com/ivanscak/index.htm). Osvježavaju se svakih pet minuta.

Izvor: www.koprivnica.hr 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Zlatna od glave do pete, ova žena ruši sve mitove o godinama, nama je baš mrak!

Pa godine ovo, pa godine ono. Što se smije, a što se ne smije nositi. Ma da... Žene budite...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×