20.4 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Predstavljeno 34. izdanje Podravskog zbornika
P

Ne propustite

U Koprivnici je predstavljeno 34. izdanje Podravskog zbornika, godišnje muzejske publikacije, u kojoj je na 400 stranica objedinjeno 40 tekstova 34-ero autora, o etnologiji, arheologiji, književnosti i drugim temama iz prošlosti i sadašnjosti koprivničke, đurđevačke, ludbreške i pitomačke Podravine. Kustos Muzeja grada Koprivnice i urednik Podravskog zbornika Dražen Ernečić je rekao da je ovogodišnje izdanje posvećeno 40. obljetnici Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama, 40. obljetnici legende o Picokima te 80. obljetnici rođenja književnika Mladena Kerstnera. Jedan od autora zbog kojih će „Podravski zbornik” mnogi pročitati je Branko Pleše, jer je tekstom o osnivačima NK Slavena, obitelji Friedrich, te Žarku Dolinaru po kojem bi se trebalo zvati koprivničko sveučilište, odlično povezao prošlost i sadašnjost Koprivnice. Obitelj Friedrich je zbog ljubavi prema sportu te mnogobrojnih izvanrednih sportskih uspjeha njezinih članova ostavila neizbrisiv trag u koprivničkom i hrvatskom sportu, kazao je Branko Pleše na predstavljanju Zbornika i naglasio da je Dolinar zaslužio da kampus nosi njegovo ime, jer nije bio samo sportaš.
– Bio je i naučnik, humanist, slikar, kolekcionar, čovjek svijeta. Služio se sa 15 jezika, od koji je neke govorio savršeno, bio je prvi Hrvat koji je na jednom svjetskom prvenstvu osvojio medalju i svjetski prvak sa tri doktorata znanosti. Uz to, bio je profesor na pet različitih fakulteta, pravednik među narodima, nositelj medalje crvenog križa „Henry Dunant”, poklisar hrvatskog Olimpijskog odbora te počasni građanin Koprivnice i još 16 gradova – nabrojao je Branko Pleše.
O tome kako su nekada radili koprivnički frizeri i brijači te kakve su se frizure nosile u Zborniku je pisao doajen frizerske struke Josip Merić. Kazao je da je bilo nezamislivo ne ići k brijaču i frizeru, da su žene imale samo jednu frizerku te da su muškarci mogli birati između pet vrsta šišanja:
– Muške frizure smo dijelili na niske, srednje, visoke, „kare” frizure i frizure „do kože”. Nekadašnjim frizerima i brijačima nije bilo lako, jer su svakodnevno radili deset sati, a i hijerarhija među njima bila je iznimno stroga pa su jako dobro pazili kako će se obračati starijim i uglednijim kolegama. da bi to učinili kako treba nerijetko su prije razgovora dobro promislili što će reći – objasnio je Josip Merić.
Gradonačelnik Zvonimir Mršić je kazao da se nepravedno zanemaruje to što je Podravski zbornik potaknuo mnoge Podravce na pisanje, te je naglasio da je ovo izdanje zanimljivo i zbog na činjenicama, a ne politici utemeljenog odgovora na pitanje statusa Galerije naivne umjetnosti Hlebine.
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Super ideja

Legendarni general, podravski heroj dobio mural u Peskima, vide se i đurđevački motivi

Heroj Domovinskog rata, legendardni general i počasni građanin Đurđevca Mladen Markač dobio je svoj mural u kvartu Peski. Kako...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×