24.4 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Predstavnici Podravke, Grada i Županije razgovarali s Kinezima o izgradnji tvornice glutaminata
P

Ne propustite

Kao što se proteklih dana i najavljivalo, predstavnici velike kineske kompanije Shandong Fufeng, najvećeg svjetskog proizvođača glutaminata, u četvrtak su došli u dvodnevni posjet Koprivnici.

U podravsku metropolu došli su potpredsjednik te kompanije, zatim menadžer iz razvojnog odjela te šefica kompanije za Europu, a odmah po dolasku sastali su se s čelnicima Podravke, koje je predvodio predsjednik Uprave Miroslav Vitković. Kako je njihov susret bio zatvoren za javnost, teme sa sastanka mogu se samo nagađati, no zato je poznato da su Kinezi na vlastiti zahtjev razgledali koprivnički pročistač otpadnih voda. Osim toga, predviđen je obilazak tvornice Vegete, a za petak je najavljen sastanak sa županijskim i gradskim vlastima.

 

Na današnjem sastanku kojem su nazočili i gradonačelnik Zvonimir Mršić i župan Darko Koren, gostima iz Kine predstavljeni su geostrateški i prometni položaj ovog područja te su izloženi podaci o kadrovskim potencijalima, snabdijevanju vodom i energentima, biološkom pročistaču u Koprivnici, kao i poduzetničkim zonama na području koprivničke Podravine i uvjetima investiranja u njima.

Svoje poslovanje prezentirali su i predstavnici tvrtke Fufeng te su izjavili da su zainteresirani za gradnju proizvodnog kapaciteta u kojem bi proizvodili 60 tisuća tona godišnje. Kinezi su se također interesirali za cijene energenata, komunalnih naknada i doprinosa, te su najavili da će u skorom razdoblju zajedno sa stručnjacima Podravke pripremiti sve potrebno za izradu projektnog zadatka. Procjenjuje se da bi vrijednost investicije bila oko 100 milijuna dolara.Foto: Ivan Brkić

Izgradnjom tvornice glutaminata u Koprivnici bi se otvorilo između 600 i 800 radnih mjesta, a investicijom bi profitirali i poljoprivrednici, jer se za njegovu proizvodnju koristi kukuruz. Kinezi bi dio proizvodnje prodavali Podravki, oko 10%, jer je glutaminat glavni sastojak Vegete, a koristi se u još nekim proizvodima. Ostatak bi tvrtka Fufeng plasirala na tržište Europe i dijela Afrike. Lokacija na kojoj bi se gradila tvornica glutaminata još nije poznata, no predviđa se da bi im Podravka ponudila svoje zemljište.

Nakon boravka u Koprivnici očekuje se da će Kinezi izraditi studiju isplativosti ulaganja, te potom odlučiti hoće li ovdje graditi tvornicu glutaminata.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvaja

Prozračni outfit na lijepoj Koprivničanki je za peticu, ovako izgleda look rođen za ljeto

Da je počelo ljeto možemo vidjeti na svakom koraku - ne samo da je nama vruće, već se i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×