27.4 C
Koprivnica
Subota, 15. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
prihodi rastu

Prehrana u padu, Farmaceutika u plusu. Podravka predstavila rezultate za prva tri mjeseca, M. Dalić: Slijedi snažniji nastup na tržištima zapadne Europe
P

Ne propustite

Grupa Podravka u prva je tri mjeseca ove godine ostvarila 175,9 milijuna eura prihoda, što je rast od 20,2 milijuna eura, odnosno 13% u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, priopćili su iz Kompanije.

Prihodi segmenta Prehrane iznosili su 131,7 milijuna eura. U odnosu na prva tri mjeseca prošle godine porasli su za 5,9%, odnosno 7,3 milijuna eura. Snažan utjecaj na rast prihoda Grupe ostvario je segment Farmaceutike (Belupo), čiji su prihodi porasli za 12,9 milijuna eura i u prvom kvartalu dosegli 44,2 milijuna eura.

Kako kažu iz Podravke, rastu prihoda Farmaceutike pridonio je i oporavak poslovanja na izvoznim tržištima koja su u prošloj godini bila snažno pogođena agresijom na Ukrajinu.

Dobit kompanije još je uvijek pod snažnim utjecajem rasta troškova sirovina, ambalaže i energenata pa je segment Prehrane ostvario pad neto dobiti za 3,6 milijuna eura. Na dobit Grupe značajno je utjecala dobit segmenta Farmaceutike gdje je ostvarena neto dobit viša za 7,5 milijuna eura.

Neto dobit Grupe Podravka iznosila je tako 15,7 milijuna eura. U usporedbi s prvim kvartalom 2022., riječ je o porastu od 3,9 milijuna eura. Operativna dobit Grupe prije amortizacije (EBITDA) u prva je tri mjeseca dosegla 27,3 milijuna eura, što je 4,7 milijuna eura više nego u istom razdoblju prošle godine.

Otvorenje tvornice juha, Podravka
Foto: Ivan Balija

– Rezultati pokazuju da smo pronašli dobra rješenja za brojne izazove s kojima se i dalje suočavamo. Osobito sam zadovoljna što smo nakon intenzivnih priprema provedenih tijekom prošle godine počeli provoditi brojne aktivnosti za snažniji nastup na tržištima Zapadne Europe. Na ovaj smo način učinili još jedan bitan korak u razvoju prodaje i poslovanja na izvoznim tržištima. S druge strane, uspjeh na tržištu danas je sve snažnije povezan s odgovornim odnosom prema okolišu, zajednici, zaposlenicima i svim drugim dionicima u kompaniji. Prepoznajući ove trendove, koji se očituju i kroz zahtjeve i očekivanja potrošača, tijekom prvog kvartala usvojili smo dvije važne strategije – Nutritivnu strategiju koju smo već javno predstavili i Strategiju održivog poslovanja koju ćemo idućih dana predstaviti svim dionicima kompanije – istaknula je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Snažni troškovni pritisci obilježili su poslovanje u segmentu Prehrane i tijekom prvog kvartala ove godine. Troškovi sirovina, materijala i energenata porasli su za 10,3 milijuna eura, 19% više nego u prvom tromjesečju prošle godine. Zbog toga je velika pozornost i dalje usmjerena na kontrolu i snižavanje svih vrsta troškova. Između ostalog, negativni cjenovni utjecaji ublažili su se optimizacijom proizvodnog asortimana, aktivnim provođenjem nabavnih procesa uz širenje kruga dobavljača i racionalnim upravljanjem marketinškim ulaganjima. Istovremeno, pokrenute su brojne aktivnosti radi jačanja poslovanja na izvoznim tržištima, posebno Srednje i Zapadne Europe. Kroz restrukturiranje poslovanja na tržištima Poljske i Češke, unaprijeđena je profitabilnost ovih tržišta, a proveden je i niz aktivnosti za jačanje poslovanja na tržištima Njemačke.

Bez obzira na negativne trendove koji još uvijek utječu na tržište, investicijski ciklus Grupe Podravka nastavio se prema planu i u prva tri mjeseca 2023. U tom su razdoblju realizirane investicije u iznosu od 12,1 milijuna eura, što je gotovo 40% više nego u prva tri mjeseca prošle godine. Aktivno se radi na modernizaciji proizvodnje, uvođenju novih tehnologija i digitalizaciji, podizanju efikasnosti i energetske učinkovitosti, kao i daljnjem unaprjeđenju uvjeta rada. Između ostalog, započela je izgradnja logističko-distributivnog centra, a prema planu se odvija i izgradnja proširenja Tvornice juha i Vegete.

Radnicima i predstavnicima sindikata predstavljene su osobine novog sustava obračuna plaća koji bi trebao zamijeniti postojeću tarifu oblikovanu još 1997. godine. Također, vodeći računa o svim svojim dionicima, Uprava Podravke predložila je Glavnoj skupštini, koja će se održati 17. svibnja, da se iz lanjske dobiti isplati dividenda dioničarima u iznosu od 2,65 eura po dionici, što je 53% više nego lani.

Prihodi Grupe iznosili su 175,9 milijuna eura, što je 20,2 milijuna eura, odnosno 13% više u
odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom su prihodi u segmentu Prehrane rasli za
5,9%, dok su prihodi Farmaceutike (Belupo) porasli za 41,2%.
 I dalje je prisutan snažan međugodišnji rast troškova sirovina, ambalaže i energenata, koji
su samo u segmentu Prehrane porasli za 19% u odnosu na prvo tromjesečje 2022.
 Rast troškova uzrokovao je pad dobiti segmenta Prehrane za 3,6 milijuna eura u odnosu na
prvi kvartal prošle godine. Istovremeno, dobit segmenta Farmaceutike porasla je za 7,5
milijuna eura, što je pozitivno utjecalo na sveukupan rezultat Grupe.
 Neto dobit Grupe u prvom tromjesečju 2023. iznosila je 15,7 milijuna eura.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024.

FOTO Ajmo Vatreni! Pogledajte atmosferu iz naših kafića, utakmica se gleda bez daha

Počelo je ludilo zvano Euro 2024! Naši vatreni se u Njemačkoj danas počinju boriti za prolazak teške skupine u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×