HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

Prema istraživanju HGK, najveće plaće imaju u Zagrebu, mi smo peti po zaradi na kontinentu, a Međimurci zadnji

Iznimne razlike u prosječnoj plaći i dalje su vidljive. Grad Zagreb prednjači s 6740 kuna, dok u Koprivničko-križevačkoj ona iznosi 5224 kune.

17:00h
0
Financije
Foto: Ivan Brkić

Prosječna neto plaća u Koprivničko-križevačkoj županiji od 2008. do 2016. godine porasla je za 589 kuna, pokazuje nova analiza plaća po županijama Hrvatske gospodarske komore.

Gledajući postotak od 12,7 posto, na razini države, naša se županija nalazi na trećem mjestu iza Brodsko-posavske županije koja je ostvarila uvjerljivo najveći rast od 15,4 i Dubrovačko-neretvanske s 13,5 posto. Valja, također, istaknuti Međimursku županiju s rastom od 12,6 posto. Referentno razdoblje je od 2008. do 2016. godine.

Međutim, razlike u prosječnoj plaći i dalje su vidljive. Prema visini neto plaće, Koprivničko-križevačka županija nalazi se na petom mjestu, na listi županija u kontinentalnoj Hrvatskoj, s prosječnom plaćom od 5224 kune te na 11. mjestu gledajući razinu cijele Hrvatske.

Grad Zagreb prednjači sa 6740 kuna. Naši susjedi Varaždinci, pak, primaju prosječnu plaću od 4705 kuna, a zanimljivo je da prema podacima HGK, najmanje plaće imaju Međimurci, gdje prosječna plaća iznosi 4653 kune.

Kako stoji u analizi, plaće se odnose na 31. ožujak promatrane godine, a to može iskriviti sliku, osobito u županijama s izraženom sezonskom komponentom u zapošljavanju u turizmu i poljoprivredi.

Također, kažu kako plaće u Hrvatskoj obilježava znatna razlika u njihovoj visini po regijama, što za sobom povlači i razlike u životnom standardu stanovništva u pojedinim područjima te u određenoj mjeri rezultira pritiskom na dinamiziranje procesa unutarnjih i vanjskih migracija.

U budućnosti je, zaključuju, teško očekivati snažnije ujednačavanje plaća po regijama bez promjena u strukturi gospodarstva.