22.9 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ŠKOLA VEZENJA U RASINJI

Prema pričama kazivačica izradile ženske i muške narodne nošnje
P

Nošnje se za sada mogu vidjeti virtualno.

Ne propustite

U organizaciji Udruge Podravska gruda općine Rasinja organizirana je škola vezenja na kojoj su se polaznice upoznale s različitim tehnikama i materijalima od kojih se mogu stvarati ručni radovi.

Tom se prilikom rodila ideja o izradi narodne nošnje rasinjskog kraja koje su izradile vezilja Ana Mlinarić i krojačica Ljiljana Milak. Njih dvije su uz sugestiju ostalih članova Udruge, a na temelju pričanja nekih kazivačica, izradile dvije ženske i dvije muške narodne nošnje.

Ženske nošnje sastoje se od bijelih pamučnih vezenih suknji i košulja te crnih pregača, a glava je pokrivena crvenom vezenom maramom, tzv. šamijom. Dijelovi muških nošnji su bijele pamučne hlače i bijele vezene košulje kao i crni prsluk, ukrašen crvenom vrpcom. Pokrivalo za glavu je crni šešir ukrašen cvijetom, a na nogama imaju crne visoke kožne čizme koje je izradio međimurski majstor Antun Benko.

Ručni radovi nastali na radionici trebali su biti prezentirani na izložbi u Općinskom centru za kulturu povodom obilježavanja Dana općine Rasinja, ali je prikazivanje odgođeno zbog  koronavirusa te će se održati kad budu povoljni uvjeti.

Nošnje se za sada mogu vidjeti virtualno, dok će se u stvarnosti moći vidjeti na budućoj izložbi uz radove ostalih vezilja, polaznica radionica

Snimanje narodnih nošnji u sjedištu Udruge u Cvetkovcu odradio je Karlo Krušelj – grafički dizajner, a nosili su ih članovi Udruge Martina Mlinarić Krušelj te Viktor i Max Krušelj.

Škola vezenja održana je zahvaljujući dobivenim sredstvima od HEP-a iz projekta pod nazivom Svjetlo na zajedničkom putu, dok je prostor za radionice osigurala Općina Rasinja, pojasnio je predsjednik Udruge Josip Mlinarić.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nakon očevida

FOTO/VIDEO Krš i lom na raksrižju izazvao 72-godišnjak, drugi vozač je u bolnici, evo detalja

Poznati su detalji jučerašnjeg sudara na vrlo prometnom koprivničkom raskrižju. Kako javlja policija, u 8.25 nesreća se dogodila na raskrižju...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×