Preradovićeva rodna kuća pretvara se u suvremeni, multimedijalni centar za posjetitelje

0

Planirano je održavanje manifestacija kojima će se oživjeti njegovo djelo  poput književnih večeri, večeri poezije, festivala, kreativne radionice na temu književnosti, glazbe, scenske umjetnosti – objašnjava Marinko Barčan.

Općina Pitomača kreće u obnovu Rodne kuće Petra Preradovića u Grabrovnici, koju planiraju, rekonstrukcijom postojećeg prostora memorijalnog muzeja, pretvoriti u suvremeni, moderni, multimedijalni izložbeni prostor koji će kronološki predstavljati njegov život i djelovanje.

U općini je tim povodom održan sastanak s gradom Csurgo iz Republike Mađarske, na kojem je dogovorena zajednička suradnja na projektu. Pripremit će se za prijavu na Javni poziv iz Interreg V-A Program prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, uz pomoć VIDRE – Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

pitomaca_madari
Sastanak s gradom Csurgo iz Mađarske // Foto: Pitomaca.hr

Nakon uspješno dogovorenog partnerstva, utvrđeno je da će nositelj projekta biti općina Pitomača.

- Oglas -

– Građevinsku dozvolu imamo, a trenutno radimo na projektnoj dokumentaciji. Želimo stvoriti preduvjete koji će omogućiti proučavanje i pregled Predradovićevog kompletnog opusa i djelovanja – rekao je Marinko Barčan, voditelj Odsjeka za društvene djelatnosti u Pitomači.

Preradović je bio pjesnik, domoljub, austrougarski general, kandidat za hrvatskoga bana, a na ovaj način bi se pružale informacije te educirali posjetitelji na nov i inovativan način.

Svaka bi soba imala svoju tematiku i prezentirala njegov životni put kroz suvremenu audio i video opremu.

Rekonstruiran dom Preradovića osmišljen je kao centar za posjetitelje.

– Planirano je održavanje manifestacija kojima će se oživjeti njegovo djelo  poput književnih  večeri, večeri poezije, festivala, kreativne radionice na temu književnosti, glazbe, scenske umjetnosti – objašnjava Barčan.

Istaknuo je da bi se osim unutrašnjosti, obnovio i vanjski dio kuće i to krovište, fasada i stolarija, tako da bi dobila potpuno nov izgled s atraktivnim sadržajima, primamljivima za turiste.

Vrijednost projekta je 5, 7 milijuna kuna, a preko Interreg V-A programa, moguće je ostvariti oko 80 posto subvencioniranih sredstava, dok bi ostatak financirala sama općina.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime