Pressedan // Predstavljen eksperimentalni portal Sveučilišta Sjever

13:08h
0
Čelnici Sveučilišta Sjever i Grada Koprivnice na predstavljanju Pressedana // Foto: Biljana Čičin-Mašansker

Eksperimentalni portal Pressedan Sveučilišta sjever predstavljen je javnosti danas, 27. siječnja u prostorima koprivničkog sveučilišta. Predstavili su ga sami studenti koji će, uz pomoć i podršku svojih profesora te poznatih kolumnista, biti zaduženi za sadržaj portala, a prisutnima se obratio i prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever.

– Moja dužnost, obaveza i želja jest da poželim uspješan rad ovom našem portalu, Pressedanu, koji je djelo od početka do kraja naših studenata, naravno uz pomoć i mentorstvo profesora sa studija novinarstva. Nisam novinarske struke, ali vjerujem da naši studenti mogu najbolje govoriti o aktualnostima koje se događaju u našoj ustanovi, da će to uspješno raditi, da će biti profesionalni, objektivni i da neće objavljivati neargumentirane tekstove – kratak je uvod kojim se obratio čelnik ustanove Milković.

Dodao je i kako vjeruje da je pisanje na Pressedanu i jedan budući način afirmacije profesionalnih te akademski obrazovanih novinara, u tržištu budućega rada.

– To će biti uvod u struku i vjerujem da će mnogi od vas postati prepoznatljivi prije nego što steknu taj konačni čin promocije i uručenja diplome. Želim vam mnogo uspjeha u radu, vjerujem da je ovo jedan dobar početak rada našeg portala, koji se poklapa ujedno s početkom rada Sveučilišta Sjever – obratio se rektor svojim studentima.

Važnost ovakvog projekta naglasila je i koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak.

– Sakupili smo se u velikom broju, što znači da se nešto interesantno događa u našem gradu i na našem Sveučilištu Sjever. Željela bih ovom prilikom čestitati našim studentima koji su nakon jedne godine studiranja uspjeli napraviti ovakav portal. Nadam se da će, kao što im struka nalaže, biti objektivni, da će prenositi sve ono što se događa na našem sveučilištu, da će biti svjetla točka koja će prenositi sve one dobre stvari, a naravno i loše ako ih bude – istaknula je Želježnjak.

Dodala je i kako se nada da će studenti pokazati svu profesionalnost i odgovornost koju treba imati na jednom ovakvom portalu te kako je uvjerena da će Pressedan biti, ako ne najposjećeniji, barem jedan u top tri najposjećenija portala na ovom prostoru.

– Zbog svega što smo proživljavali, ja ne mogu da se ne dotaknem svih negativnih silnica oko našeg Medijskog sveučilišta, sada Sveučilišta Sjever, nadam se da će i studenti doprinijeti pozitivi koja će zaista biti potrebna i uvjerena sam da ćemo sve učiniti što smo zacrtali kao Grad Koprivnica, a u suradnji s našim svim profesorima, a na čelu s rektorom Milkovićem – zaključila je gradonačelnica Grada Koprivnice.

Razvoj sveučilišnog portala opisali su sami studenti, a svečanom su ugođaju svojim glazbenim izvedbama također pridonijeli svestrani i daroviti polaznici sveučilišta.

Novi portal predstavili su studenti Sveučilišta Sjever // Foto: Biljana Čičin-MašanskerInače, Pressedan je portal eksperimentalnog karaktera i na njemu će najvećim dijelom pisati studenti Sveučilišta Sjever, uz sudjelovanja profesora, kulturnih i znanstvenih djelatnika te prijatelja ove inicijative. Prije svega, on je zamišljen kao pomoćno sredstvo u edukacijskom procesu, stoga što će omogućiti studentima da svoje radove izlože javnosti te kroz kritičku valorizaciju pronađu pravu mjeru, stil, vlastiti pristup, odnosno prepoznatljivo novinarsko ime.

Najavljeno je i kako će Pressedan njegovati kritički pristup aktualnim medijskim i društvenim temama. Svoje će mjesto na portalu pronaći i kulturne, znanstvene, regionalne te studentske teme.

– Posebno bogatstvo u skoroj budućnosti vidimo u sinergiji nastupa studenata Medijskog dizajna, Odnosa s javnostima, Multimedije, ali i studenata i nastavnika drugih veučilišnih i stručnih studija Sveučilišta Sjever – najavljuju studenti, kao i da će portal nuditi i bogat multimedijski sadržaj, što se da naslutiti iz pedesetak video materijala već postavljenih na stranicu.

Dio portala predviđen je i za projekt Civitas Dynamo, a autori će nastojati pratiti sva kulturna, sportska te ostala društveno relevantna zbivanja u Koprivnici, regiji, Hrvatskoj i svijetu, na način i u obliku koji odgovara mogućnostima neprofitnog medija eksperimentalnog karaktera.