20.7 C
Koprivnica
Nedjelja, 23. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
tužne vijesti

Pretužna vijest, noćas nas je napustio veliki čovjek, akademik Dragutin Feletar
P

Ne propustite

Sinoć je u Koprivnici, u 82. godini života, preminuo akademik Dragutin Feletar, jedan od vodećih hrvatskih geografa i publicista te dobitnik nagrade Počasni građanin Grada Koprivnice 2020. godine.

Prije samo šest mjeseci s Dragutinom smo pričali o padu nataliteta, temi u kojoj je on, možemo slobodno reći, doktor, te je proučavanju demografske slike svoga kraja posvetio veliki dio svojih istraživanja.

Ova je tužna vijest potresla cijelu Podravinu, a imao je problema s disanjem i plućima i nažalost završilo je kobno.

Akademik Dragutin Feletar rođen je 10. srpnja 1941. u Velikom Otoku (Legrad). Osnovnu školu polazi u Donjoj Dubravi i Kotoribi, gimnaziju u Varaždinu, a od 1960. studira na Geografskom odsjeku PMF Sveučilišta u Zagrebu. Tu je diplomirao na temi „Industrija Međimurja“ kod akademika Josipa Roglića, magistrirao je 1973. na temu „Podravina – geografsko-povijesna studija“, te doktorirao na temi „Industrija u ekonomsko-geografskoj strukturi Podravine“ kod prof. dr. sc. Velimira Rogića.

Dobitnik je brojnih nagrada, a među najvažnijima su one za životno djelo Grada i Županije.

Od 1965. do početka 1983. godine radi kao profesionalni novinar i djelatnik u kulturi u Čakovcu i Koprivnici (deset godina u Podravki). Uz plodan novinarski rad, istaknuo se i kao prosvjetitelj i društveno-kulturni radnik. Uz to napisao je petnaestak knjiga s područja geografije, povijesti i kulture sjeverozapadne Hrvatske, nekoliko znanstvenih radova, a sudjelovao je i na znanstvenim skupovima. Početkom 1983. zapošljava se kao asistent na Geografskom odjelu PMF u Zagrebu, gdje ostaje do umirovljenja početkom 2007. godine. Za docenta je izabran krajem 1983., za izvanrednog profesora 1988., redovitog profesora 1993., te za redovitog profesora u trajnom zvanju 1999. godine. Primarni kolegij koji je razvio na Geografskom odjelu bila je Industrijska geografija, a predavao je još i Uvod u geografiju, Geografsko osnove statistike, Industrija u prostornom planiranju i Geografija Afrike. Sudjelovao je do danas na 203 znanstveno-stručna skupa i bio gost profesor na desetak sveučilišta u Njemačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji, Kosovu i Bosni i Hercegovini. Bio je urednik nekoliko geografskih znanstvenih časopisa. Obnašao je dužnost pročelnika Geografskog odsjeka i dekana PMF-a Sveučilišta u Zagrebu.

Od 2006. do 2011. bio je i veliki meštar Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja. Pokrenuo je i izdavačku djelatnost, gdje u okviru naklade „Meridijani“ uredio više od 200 brojeva popularnih časopisa, više od 50 udžbenika iz geografije za osnovne i srednje škole te gotovo 200 knjiga iz područja geografije, povijesti i susjednih struka. Akademik Dragutin Feletar bio je jedan od vodećih hrvatskih geografa s brojnim radovima i znanstveno-stručnom literaturom. Osim geografije i demografije, njegov su stručni interes bili i ekonomska i društvena povijest, povijest umjetnosti, etnologija i ekologija. Bio ej autor je ili koautor 38 znanstvenih knjiga, 54 stručne knjige, 6 knjiga s područja književnosti, 37 udžbenika iz geografije te 297 znanstvenih i stručnih radova u domaćoj i stranoj periodici. Napisao je i nekoliko stotina članaka za popularizaciju geografije i povijesti te velik broj predgovora u knjigama i katalozima.

Za člana suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabran je 2006. i za redovitoga člana 2016. godine. Od 2018. glavni je urednik časopisa Rad Razreda za društvene znanosti, od 2019. voditelj Odsjeka za etnologiju, te od 2020. i voditelj Odsjeka za znanstvenoistraživački rad Akademije u Bjelovaru. Bio je glavni urednik i časopisa Zbornik za narodni život i običaje. Izvor: HAZU

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dani općine

FOTO/VIDEO Fešta se nastavlja, Ivančane zabavljaju tamburaši do ranih jutarnjih sati, veselo je!

Koprivnički Ivanec danas blista od dobre atmosfere i raspoloženja, a kako i ne bi kada slavi svoj rođendan! Dani općine...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×