Obiteljska tragedija

Prikupljeno dovoljno novca, Branimir se uskoro vraća u Koprivnicu

17:00h
0
Neutješne Branimirova majka Vlasta i sestra Tanja // Foto: Matija Gudlin
Neutješne Branimirova majka Vlasta i sestra Tanja // Foto: Matija Gudlin

Nakon što su obitelj i hrvatska zajednica u Kanadi prikupili dovoljno novca da se Branimir Poljak doveze iz Kanade, a riješena je i punomoć kanadskom odvjetniku, idući korak je pribaviti smrtovnicu i sprovodnicu, nakon čega bi tijelo konačno moglo krenuti put Hrvatske i Koprivnice. To bi se moglo dogoditi kroz tjedan ili dva.

Prikupljeno je dovoljno novca da se iz Kanade doveze tijelo tragično preminulog Koprivničanca Branimira Poljaka (29).

Pozivu obitelji Poljak, koja sama nije bila u mogućnosti financijski podnijeti troškove prijevoza Branimirova tijela, bolničke i druge troškove, odazvali su se brojni građani, susjedi i prijatelji, NK Tehnika za koju je on svojedobno nastupao, kao i popularna malonogometna KC liga.

Prema informacijama koje stižu iz obitelji Poljak, do danas je prikupljeno oko 40.000 kuna. To bi bila samo polovica od 80.000 kuna koliko će najmanje iznositi troškovi, ali zasluge za to da ima dovoljno sredstava ide hrvatskoj zajednici u Kanadi, koja je također skupljala novac za obitelj Poljak.

– Kanadski odvjetnik Tom Dusevic rekao nam je da više ne moramo prikupljati novac, da će biti dovoljno sredstava da u Hrvatsku vratimo Branimira – rekao je Saša Lončarek, Branimirov šogor.

Obitelj Poljak za pomoć se još na početku humanitarne akcije obratila i Gradu Koprivnici, Koprivničko-križevačkoj županiji i Podravki, ali nitko od njih nije im financijski pomogao. Grad i Županija barem su pokazali dobru namjeru, no obitelji njihova pomoć sada više nije potrebna.

Obitelj Poljak danas je bila u Zagrebu u kanadskom veleposlanstvu u Hrvatskoj. Branimirova majka ovjerila je punomoć kanadskom odvjetniku Dusevicu da brigu o njezinu sinu može u potpunosti preuzeti na sebe. Ovlastila je i jedno kanadsko pogrebno poduzeće da skrbi o Branimirovu tijelu do odlaska u Hrvatsku. Dokumentacija je bila na četiri stranice.

Idući korak je pribaviti smrtovnicu i sprovodnicu, nakon čega bi Branimirovo tijelo konačno moglo krenuti put Hrvatske i Koprivnice. To bi se moglo dogoditi kroz tjedan ili dva.

– Od srca zahvaljujemo svim dobrim ljudima koji su nam pomogli u ovim teškim trenucima. Nema riječi kojima bih opisala koliko nam to znači. Samo želimo da sve ovo konačno završi, da nam vrate Branimira i da ga dostojno sahranimo – rekla je njegova majka Vlasta Poljak.

Branimir Poljak // Foto: Facebook
Branimir Poljak na farmi u Kanadi // Foto: Facebook

Iako je Branimir u kanadsku pokrajinu Manitoba otišao raditi prije godinu i pol dana, ispostavilo se da ga vlasnik farme nije pravovaljano prijavio, a nije imao ni potrebno životno osiguranje. Stoga su i nastali tako veliki troškovi.

Branimir je radio na jednoj farmi, a poginuo je prije nepuna tri tjedna pri slijetanju s ceste. Njegov automobil nekoliko se puta prevrnuo i zaustavio u drvu. Pronađen je na stražnjem sjedalu automobila. Hitna pomoć prevezla ga je helikopterom u bolnicu gdje su mu liječnici operirali glavu. Nekoliko sati kasnije procijenili su da mu nema spasa i isključili ga s aparata.