15.4 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Priredba “Na brazdi” u Hlebinama će okupiti najbolje učenike likovnog odgoja iz županijskih škola
P

Ne propustite

Agencija Pastorala pokreće u Hlebinama niz akcija kojima bi se nastojalo reaktivirati neki od kulturno-turističkih resursa ovoga sela, a u čijem bi se središtu nalazio fenomen naive, slikarstvo Zemlje i uloga Krste Hegedušića. Sve manifestacije podupiru Ministarstvo turizma Republike Hrvatske (u okviru financiranja programa „Baština u turizmu”) Koprivničko-križevačka županija i Općina Hlebine.

Jedan od pokušaja je i obnova nekadašnjih susreta „Mladost na podravskoj brazdi”, koja je sedamdesetih predstavljala značajan kulturni događaj. Na tragu toga je inicijativa da se ove godine organizira manifestacija „Na brazdi”u kojoj bi sudjelovali najbolji učenici iz likovnog odgoja viših razreda osnovnih škola s područja Koprivničko-križevačke županije.

– Tema i sadržaj koji predlažemo, a koji je, inače, konzultiran s nekima od članova županijske sekcije likovnih pedagoga, memorira prve radove „Hlebinske škole”, odnosno doziva prve naputke Krste Hegedušića upućene Generaliću i Mrazu: „dečki, nemojte preslikavati razglednice, crtajte život oko sebe” – rekao je povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar iz agencije Pastorala. 

U osnovi je ideja da se u likovnoj radionici povežu tri zadatka: crtež kao primarna disciplina i tehnika (tuš, eventualno lavirani, na papiru), postupak neposredne opservacije stvarnosti i tema kulturno-povijesnog naslijeđa (arhitektura, običaji, poljoprivredni radovi, stari zanati).

Metoda koja će se primjeniti je slijedeća: svaka škola, odnosno nastavnik likovnog odgoja, autonomno izabire dva-tri najbolja učenika i šalje ih na završni susret u Hlebinama , u petak 20. svibnja 2011. godine. Na susretima će, dakle, sudjelovati pedesetak učenica/ka s naše županije i njihovi nastavnici. Zadatak sudionika u Hlebinama bio bi da u crtežu zabilježene one detalje života, stanovanja, običaja, arhitekture i baštine koji nestaju, a koji nose likovnu, etnografsku ili, uopće, kulturološku zanimljivost. Slikanje bi se odvijalo uz mentorstvo njihovih nastavnika, ali i uz prisustvo nekolicine najznačajnijih naivnih umjetnika (Mijo Kovačić i drugi)

Na kraju rada u Hlebinama , žiri sastavljen od jednog etnologa, dva poznata naivna slikara i jednog pov. umjetnosti odabrati će najbolje radove i njihove radove nagraditi prigodnim nagradama, a svi sudionici i škole primiti će zahvalnice. Svi radovi iz Hlebina ostaju u zbirci iz koje se, po uzoru na pokušaje „Zemlje” prije rata, planira napraviti muzejska zbirka dječjih radova za budući Muzejski centar u Hlebinama.

Susreti započinju u 10 sati u Kući Hegedušić, a odvijati će se na tome mjestu, u Galeriji Josip Generalić, u Galeriji naivne umjetnosti te po nekim lokacijama u selu. Oko 14 sati je završetak rada, a u 15,30 je predviđena podjela zahvalnica.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Prelijepa djevojka zaraznog osmijeha odlično isfurala legendarni predmet koji će biti hit ovog ljeta

Zaraznim osmijehom ova nas je prelijepa djevojka koja je prošetala koprivničkim trgom jednostavno "kupila". I ne samo time, odjevni...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×