ZAPITATE LI SE GDJE ŽIVIMO?

PRIZNALI POGREŠKU Čakovečka bolnica zanijekala činjenicu da je prva beba rođena u 2020. romske nacionalnosti

- Žao nam je što se to dogodilo, greške se, na žalost, događaju, radi se o jako velikom bolničkom sustavu i bili su takvi dani - ističe ravnatelj ŽB Čakovec dr. sc. Tomislav Novinščak.

13:02h
0
Foto: Facebook Veljko Kajtazi

Na svojoj Facebook stranici, Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, upitao je županijsku bolnicu u Čakovcu zašto su prikrili činjenicu da je prva beba rođena u Međimurskoj županiji djevojčica romske nacionalnosti. Prenosimo njegovu objavu u cijelosti.

– Neugodno sam iznenađen viješću da je županijska bolnica u Međimurju, zajedno s predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenicu i obmanula javnost o prvorođenom djetetu u Međimurskoj županiji. Pitamo se zašto se prikrila informacija o prvorođenom romskom djetetu i zašto je ova obitelj preskočena u tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj djeci? Bojite li se ksenofobičnih reakcija osoba kojima ne bi ugodno sjela informacijama o prvorođenom romskom djetetu? Ima li u ovakvim i sličnim situacijama elemenata diskriminacije, kršenja ljudskih prava – upitao je Kajtazi koji je u Županijskoj bolnici Čakovec posjetio majku i djevojčicu romske nacionalnosti za koju tvrdi da je prva beba rođena u toj županiji u ovoj godini.

– Očekujem javnu ispriku odgovornih u što kraćem roku, ali ne očekujem da će situacija u Međimurju u 2020. godini biti bolja dok se odnos prema Romima ne promijeni i dok ne dobijemo jednak tretman, poštovanje i uvažavanje našeg ljudskog dostojanstva – zaključio je Veljko Kajtazi.

Kako piše Večernji list, bolnica je priznala pogrešku.

Žao nam je što se to dogodilo, greške se, na žalost, događaju, radi se o jako velikom bolničkom sustavu i bili su takvi dani. Imali smo vanjski poziv za intervenciju i došlo je do šuma u komunikaciji. Ne možemo ni mi još točno utvrditi što se dogodilo. Osobno nisam bio tog dana na poslu, ali preuzimam odgovornost kao ravnatelj. Ono što stvarno ne mogu prihvatiti su optužbe o diskriminaciji i namjernom prešućivanju. O tome nema govora – ističe ravnatelj ŽB Čakovec dr. sc. Tomislav Novinščak.

Ravnatelj ističe kako su su posjetili majku male djevojčice te joj se ispričali za pogrešku i rekao kako se nada da se takve greške više neće ponavljati.

Spomenimo na kraju, djevojčica romske nacionalnosti rođena je par sati prije one koja je navedena kao prva beba.

Foto: Facebook Veljko Kajtazi

čitam...