Finale Svete nedjelje u Ludbregu

Uz procesiju s relikvijom i svete mise, spremaju se i brojni zabavni sadržaji

13:00h
0
Sveta nedjelja prošle godine// Foto: Ludbreg.hr

Središnja godišnja proslava Presvete Krvi okupljat će hodočasnike od ranih jutarnjih sati na razne pobožnosti, sakrament ispovijedi i svete mise.

Dani ludbreške Svete nedjelje ulaze u finalni vikend kada su i samim događanjima na svojem vrhuncu.

Što se tiče euharistijskih slavlja, nakon jutrošnjih misa i procesije s Križnim putom, nastavak slijedi večeras u 19 sati popraćen Litanijama i Pohvalama Krvi Kristovoj u župnoj crkvi te Bdijenje mladih u 21 sat.

Sutra, na Svetu subotu, na rasporedu je hodočašće župa iz cijele Hrvatske te vjernika iz Slovenije i Mađarske. Misna slavlja započinju već od šest sati, a u devet sati u Zavjetnoj kapeli služit će se misa na slovenskom i mađarskom. U 10.30 sati odvijat će se procesija te svečana hodočasnička misa predvođena varaždinskim biskupom msgr. Josipom Mrzljakom.

U svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu u nedjelju će hodočastiti velik broj vjernika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Središnja godišnja proslava Presvete Krvi okupljat će hodočasnike od ranih jutarnjih sati na razne pobožnosti, sakrament ispovijedi i svete mise.

Središnje hodočasničko misno slavlje u zavjetnoj kapeli predvodit će sisački biskup mons. Vlado Košić s Josipom Mrzljakom, te Josipom Đurkanom i drugim biskupima i svećenicima.

Misi će prethoditi svečana procesija s relikvijom Presvete Krvi od župne crkve Presvetog Trojstva od 10.15 sati.

Po pitanju ostalih događanja, danas od 15 sati posjetitelji na glavnom trgu mogu pohoditi etno gastro izložbu Udruženja obrtnika, a 16 i 18 sati rezervirano je za književna događanja.

Kulturna scena ove je godine u znaku obilježavanja četiristote godišnjice smrti Williama Shakespearea, čemu se pridružio i Grad Ludbreg s projektom Prvi hrvatski Shakespeare.

Predstavljanje knjige čiji su autori Ivan Lupić i Bojana Schubert održat će se u svečanoj dvorani dvorca Batthyany, dok će se u Vijećnici održati promocija zbornika duhovnog stvaralaštva, proizašlog iz natječaja Vrelo nadahnuća.

Večernje sate obilježit će besplatan koncert glazbenika Jole u šatoru kod dvorca Batthyany s početkom u 21 sat, dok će sutra u isto vrijeme na istom mjestu zasvirati Mejaši.