20.1 C
Koprivnica
Srijeda, 22. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ŠTETA NA POLJOPRIVREDI

Proglašena elementarna nepogoda suše, neke kulture stradale i 90 posto, Pavlović: Stanje je kod nas alarmantno, pogotovo na duhanu i kukuruzu
P

Suncokret, soja, šećerna repa, uljana repica, grah, paprika, livada, ječam, krumpir, maline, grožđe, jabuke, šljive, višnje, orah, lješnjak, sve je pretrpkelo štetu

Ne propustite

Brojni poljoprivrednici đurđevačkog djela Podravine već tjednima muku muče zbog manjka padalina, a danas su dočekali dobru vijest.

Župan Darko Koren donio je odluku o proglašenju prirodne nepogode suše na području grada Đurđevca i općina Kloštar Podravski, Podravske Sesvete i Molve.

Prema procjenama općinskih povjerenstava štete su nastale na poljoprivrednim kulturama kukuruzu, suncokretu, soji, šećernoj repi, uljanoj repici, grahu, papriki, livadi, ječmu, krumpiru, malinama, grožđu, jabukama, šljivama, višnjama, orahu, lješnjaku… u intenzitetu od 20-90 posto, ovisno o lokalitetu.

Načelnik Kloštra Podravskog Siniša Pavlović zadovoljan je što će vlasnici obiteljskih  poljoprivrednih gospodarstava s područja njegove općine ipak dobiti nadoknadu štete.

– Stanje je alarmantno, nije dugo bilo kiše, kod nas su najviše stradali nasadi duhana i kukuruz. Prijavilo nam se 30-ak OPG-ovaca. Iako bi bilo bolje da je situacija normalna, a ljudi danas ubiru plodove svoga rada, zadovoljan sam da će im se nastala šteta barem donekle ipak nadomjestiti – kazao je Pavlović.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju prijaviti u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode općinskom povjerenstvu, dok općinska povjerenstva u roku od 15 dana trebaju izraditi prva izvješća. Konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu trebaju dostaviti u roku od 50 dana.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

specijalno vozilo

FOTO/VIDEO Testira se mašina koja će glancati žute ploče i ostatak trga, električna je, bešumna i blaga prema tlakavcima

Radovi na Zrinskom trgu u samom su finišu, a nakon što dobije sve dozvole i bude predan na korištenje...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti