24.6 C
Koprivnica
Srijeda, 19. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Sljedeća dva dana

Opet nevrijeme? Sjever ponovno pod upozorenjem na tuču i jak vjetar
O

Za utorak i srijedu meteorolozi najavljuju nove razvoje grmljavinskih nevremena u središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj, sa svim možebitnim nevoljama koje takve pojave donose krajevima kojima se kreću.

Ne propustite

Tekst je ažuriran 22.6.2022. u 9:30 s novim upozorenjem za srijedu.

Olujno nevrijeme ponovno je moguće u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj, upozoravaju meteorolozi. U utorak poslijepodne i navečer te ponovno u srijedu očekuje se razvoj grmljavinskih pljuskova. Neki od njih mogu narasti u jače nevrijeme praćeno tučom i olujnim udarima vjetra.

“U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj nestabilno uz promjenljivu naoblaku te mjestimičnu kišu i grmljavinu. Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi”, stoji u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za danas. Za zagrebačku je regiju izdano žuto upozorenje na opasne vremenske pojave i to zbog grmljavinskog nevremena. Vjerojatnost grmljavine je između 40 i 70 posto. Upozorenje je na snazi od 13 sati do ponoći.

Žuto upozorenje na nevrijeme za zagrebačku regiju 21. lipnja 2022.
Žuto upozorenje na nevrijeme za zagrebačku regiju 21. lipnja 2022. Izvor: DHMZ.

ESTOFEX* je središnju Hrvatsku označio razinom 2 rizika od nevremena i opasnih meteoroloških pojava. To znači da je šansa za ozbiljno nevrijeme unutar 40 kilometara od bilo koje točke u naznačenom području veća od 15%. Moguće pojave uključuju tuču promjera najmanje 2 centimetra, vjetar s udarima brzine najmanje 25 m/s (92 km/h), obilne oborine – lokalno više od 60 mm – te eventualno i pijavicu ili tornado.

Za ovu konkretnu situaciju, ESTOFEX najavljuje da je moguće nevrijeme s tučom većom od 5 centimetara. Značajan rizik predstavljat će i vjetar. Nevrijeme bi se moglo razviti poslijepodne u Sloveniji te se preko središnje Hrvatske premještati prema Bosni i Hercegovini tijekom kasnih popodnevnih i večernjih sati. Izvan tog sustava moguće su izolirane superćelijske oluje s vrlo krupnom tučom, stoji u ESTOFEX-ovom opisu današnje situacije.

ESTOFEX prognoza za 21. lipnja 2022.
Prognoza rizika od nevremena za 21. lipnja 2022. Izvor: ESTOFEX.

Spomenimo još kako većina prognostičkih modela fokus današnje aktivnosti stavlja na područje malo zapadnije od nas, od središnje Slovenije preko šireg zagrebačkog, sisačkog ili karlovačkog područja prema BiH. No, to ne znači da se nešto ne može stvoriti i nad Podravinom i Prigorjem. Valja biti na oprezu.

Ali to nije sve

Nema odmora. Nakon današnjih nestabilnosti, novo nevrijeme moguće je već sutra. “Uz prolazno više oblaka mjestimične kiše pa i grmljavine može biti ujutro, ponajprije u dijelovima središnje i istočne Hrvatske, a posebice navečer i u noći na četvrtak jače nevrijeme moguće je u najsjevernijim predjelima”, najavljuje DHMZ za srijedu. Izdano je žuto upozorenje od 18 sati do ponoći. Ažurirano 22.6. u 9:30: DHMZ je podigao razinu upozorenja za srijedu na narančastu. Na snazi je od 17 sati do ponoći. “Moguće grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom i pojačanim vjetrom, ponajprije u sjevernim krajevima”, upozoravaju.

Narančasto upozorenje na nevrijeme
Narančasto upozorenje na nevrijeme za zagrebačku regiju 22. lipnja 2022. Izvor: DHMZ.

ESTOFEX je za središnju i sjevernu Hrvatsku za 22. lipnja stavio razinu 2, kao i za prethodni dan.

ESTOFEX prognoza za 22. lipnja
Prognoza rizika od nevremena za 22. lipnja 2022. Izvor: ESTOFEX.

Prema aktualnim prognostičkim modelima, u srijedu poslijepodne i osobito krajem dana moguć je jači grmljavinski sustav koji bi se premještao preko istočne Slovenije u zapadnu Mađarsku. Pritom može zahvatiti sjever Hrvatske.

Što će na kraju biti – vidjet ćemo. Uvjeti za nevrijeme su tu, no nitko ne može sa sigurnošću reći kako će se situacija danas i sutra razviti. Statistički, s obzirom na veličinu područja koje pokriva upozorenje, veće su šanse da na vašoj konkretnoj lokaciji neće biti nevremena nego da će ga biti. Ipak, nekad će “potrefiti” baš vas.


* – ESTOFEX (European STOrm Forecast EXperiment) volonterska je inicijativa europskih meteorologa i drugih stručnjaka. ESTOFEX ne izdaje upozorenja za širu javnost već nastoji poboljšati metode prognoziranja opasnih meteoroloških pojava. Njihove su prognoze prvenstveno namijenjene kolegama – stručnjacima, a ne javnosti. ESTOFEX prognoza ne može se smatrati upozorenjem za javnost. Upozorenja na nevrijeme za Hrvatsku izdaje isključivo Državni hidrometeorološki zavod.

Tekst je ažuriran 22.6. u 9:30 s novim upozorenjem za srijedu koje je izdao DHMZ.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dan na cestama

ZNAMO LI VOZITI? Tri prometne zbog istog razloga, jedan vozač bježao pa ga policija pronašla

Četiri prometne nesreće dogodile su se u posljednja 24 sata, javila je podravsko-prigorska policija. Srećom, sve su imale materijalne posljedice...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×