24 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Program Mladi za mlade za osnovce održan u koprivničkoj knjižnici
P

Ne propustite

Povodom Dana Europe, koji se obilježava 9. svibnja, te u sklopu aktivnosti Eurposkog tjedna, u petak, 16. svibnja 2014., održan je u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica drugi ovogodišnji program Mladi za mlade – ovaj puta namijenjen osnovnoškolcima.

Osnovni cilj programa bio je prezentirati široj zajednici aktivnosti i rezultate međunarodnih projekata u kojima su škole sudjelovale u ovoj školskoj godini, te predstaviti dio umjetničkog stvaralaštva i uspjeha učenika u literarnom, glazbenom i dramskom području. Sudjelovale su tri koprivničke osnovne škole – OŠ “Antun Nemčić Gostovinski”, OŠ “Braća Radić” i OŠ “Đuro Ester” – te Osnovna škola iz Koprivničkih Bregi.

U ime Grada Koprivnice kao nositelja jednogodišnjeg projekta EduTech – Prekogranična promocija novih tehnologija u obrazovanju u kojem su sudjelovale spomenute tri koprivničke osnovne škole, uvodno je o projektu govorila Maja Balaško iz Koprivničkog poduzetnika. Potom su prezentacije održali sami učenici koji su u projektu sudjelovali te predstavili aktivnosti koje su se provodile tijekom projekta u svim uključenim školama. Vrlo zanimljivo izlaganje  održale su učenice Emilija Sinjeri i Paola Gostović iz OŠ Braća Radić, a ispred  OŠ Antun Nemčić Gostovinski nastupile su Petra Martić i Laura Patrčević. Projekt EduTech financiran je iz sklopu EU IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska, a kao rezultat tri gradske osnovne škole opremljene su suvremenom opremom, trideset nastavnika educirano je o izradi e-learning sadržaja, izrađen je tečaj na temu obnovljivih izvora energije, učenici su educirani o zaštiti okoliša, energetskoj učinkovitosti te uspostavljeni novi kontakti u međusobnoj razmjeni posjeta i iskustava s parnterima izMađarske.

Osnovna škola Koprivnički Bregi predstavila se projektom „Customs, traditions and art: a river flowing around Europe” (Običaji, tradicija i kultura: rijeka koja teče Europom) koji se provodi tijekom posljednje dvije školske godine (2012./13-2013./14.) u sklopu programa Comenius školskih partnerstava Agencije za mobilnost i programe EU. U projektu sudjeluju škole iz sedam zemalja – iz OŠ Koprivnički Bregi iz Hrvatske, sudjeluje još po jedna škola iz Italije, Latvije, Poljske, Rumunjske, Španjolske i Turska. U provođenje projekta uključeni su svi učenici i  nastavnici kao i roditelji i suradnici škole, a svoju podršku dali su i Općina Koprivnički Bregi i Koprivničko-križevačka županija, a koordinatorica projekta je učiteljica Sunčica Vuljak. Najzaslužniji su ipak učenici članovi Comenius grupe Luka Matiša, Dora Gašparec, Sara Križaj, Patricija Mijatović, Ana Vanđija, Doroteja Blažeković, Leonarda Tomiek,  Petra Puž i Tihana Mustaf čije su predstavnice  Dora, Leonarda i  Tihana održale prezentaciju o dosadašnjim aktivnostima i rezultatima ovog vrlo zanimljivog projekta. Tijekom dvije školske godine provedeno je 6 mobilnosti u sve zemlje sudionice projekta, a sudionici projekta gostovali su i u Hrvatskoj, gdje su bili gosti Osnovne škole u Koprivničkim Bregima. Tijekom projekta učenici su kroz praktične aktivnosti upoznali kulturno nasljeđe i specičnosti pojedinih zemalja kao što su jezik, povijest, kultura, običaji, folklorna tradicija, gastronomske osobitosti itd. Uspostavljeni su brojni kontakti i nova prijateljstva te stvoren dobar temelj za provođenje daljnjih partnerskih projekata.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa Mladi za mlade nastupili su izvođači iz sve četiri škole – sudionice u programu; iz OŠ “Đuro Ester” nastupile su Marta Kunštić (5.a razred) i Irena Zebec (8.a razred) koje su pročitale svoje sastavke na temu obitelji, nominirane za državnu razinu natjecanja “Europa u školi 2014”, a dvije skladbe na gitari izvela je Doriana Leona Jurenec (7.c); iz OŠ “Braća Radić” vlastite pjesmice recitirali su Karla Knez (4.c) i Jan Jagušić (2.d); Dorotea Buhanec (7.d) iz OŠ “Antun Nemčić Gostovinski” pročitala je svoju pjesmu nagrađenu na Malom Galoviću 2013. te sudjelovala u glazbenom dijelu programa izvedbom na gitari, dok je skladbu na flauti izvela Zita Tomiša (7.d). Na kraju, članovi Dramsko-scenske grupe OŠ Koprivnički Bregi, koju vodi nastavnica Sanja Danček, izveli su igrokaz prema motivima romana “Bum Tomica” autorice Silvije Šesto Stipančić, te osvojili posebne simpatije i veliki pljesak svih prisutnih.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Imitiranje prirode

FOTO/VIDEO Dragicu permakultura vodi u sađenju vrta: Biljke štite jedna drugu, a imam i trik za puževe

Znate li što je permakultura? Dragica Strmečki iz Koprivnice sa sestrom Josipom ove je godine po prvi put posadila...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×