16.5 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
TRANSPARENTNOST

U projekt otvorenog proračuna uključena i Koprivničko-križevačka županija
U

Ne propustite

Od prošlog tjedna u aplikaciji Otvorenog proračuna dostupni su i podaci Koprivničko-križevačke županije.

Poznato je kako je Hrvatska zajednica županija u listopadu ove godine pokrenula aplikaciju Otvorenog proračuna koja predstavlja daljnji korak u transparentnosti županijskih uprava. Visoka razina transparentnosti županija dokazana istraživanjem Instituta za javne financije gdje su se županije pokazale kao najtransparetnije jedinice.

Od prošlog tjedna u aplikaciji Otvorenog proračuna dostupni su i podaci Zadarske, Koprivničko-križevačke, Dubrovačko-neretvanske i Sisačko-moslavačke županije čime se broj jedinica područne (regionalne) samouprave koje su odlučile građanima na uvid dati svoje proračunske podatke popeo na broj dvanaest.

Jedna od županija koja se prema istraživanju Instituta pokazala kao najtransparetnija je i Dubrovačko-neretvanska čiji je župan Nikola Dobroslavić objasnio kako se ovim projektom želi jednoobrazno prikazati proračune kako bi zainteresirani mogli pobliže uspoređivati same proračune, njihovu realizaciju, prihodovnu i rashodovnu stranu proračuna te odabiranjem iz aplikacije onoga što posjetitelja na ovim stranicama najviše interesira.

– Dakle, ovaj projekt omogućuje jedinicama još bolju transparentnost i upoznavanje javnosti kako bi dobili sveobuhvatniju informaciju o radu pojedine Županije u cjelini ili u usporedbi s drugim županijama. Ovim projektom Županije su se još više otvorile vrata cjelokupnoj javnosti koja svojim konstruktivnim prijedlozima može unaprijediti rad županijske uprave – zaključio je župan Dobroslavić.

Osim što se ovom aplikacijom nastoji prikazati proračun određene županije, također joj je svrha poticanje bolje suradnje između uprave i zainteresiranih građana što naposljetku dovodi do veće učinkovitosti službenika.

– Naime, ovime će se dokazati svrhovitost te opravdati postojanost županija koje najbolje znaju što treba njihovim građanima te kako rasporediti financijska sredstva u cilju ostvarivanja potreba svojih građana. Osim što je usmjerena prema građanima, aplikacija je odličan alat i za usporedbu proračuna i načina trošenja financijskih sredstava drugih županijskih uprava što smatram da će doprinijeti boljem i kvalitetnijem radu zahvaljujući učenju na primjerima drugih – istaknuo je Koprivničko-križevački župan Darko Koren i dodao kako ovo samo pridonosi transparentnijem i kvalitetnijem radu županija, a time i boljoj brizi za građane.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nek' im je sretno!

[FOTO/VIDEO] LUDILO NA NORIJADI! Koprivnički maturanti imaju večer života, pogledajte feštu za pamćenje

Životu u školskim klupama je kraj, maturanti se opraštaju od života kakvog poznaju, a kako to bolje napraviti nego...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×