Projekt potpredsjednika ŽO HDZ-a Tomislava Jurendića o osnivanju Agrocentara uvršten u Nacionalnu razvojnu strategiju

Jedan od članova tematske skupine Hrana i bioekonomija je i potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije dr. sc. Tomislav Jurendić, nekadašnji pomoćnik ministar regionalnog razvoja i fondova EU.

0

U tijeku je izrada Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine koja se odvija kroz nekoliko faza i kroz nekoliko tematskih skupina, a osnovala ih je aktualna Vlada. Svaka faza u svom segmentu i području djelovanja, identificira i osmišljava najbolji način kako u narednih desetak godina iskoristiti sve gospodarske, prirodne, društvene i ljudske potencijale za kvalitetan napredak te rast i razvoj naše zemlje.

Jedan od članova tematske skupine Hrana i bioekonomija je i potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije dr. sc. Tomislav Jurendić, nekadašnji pomoćnik ministar regionalnog razvoja i fondova EU. Svi članovi tematske skupine Hrana i biokemija kao i ostalih osnovanih tematskih skupina bili su pozvani predložiti projekte za uvrštenje u Nacionalnu razvojnu strategiju RH do 2030. godine, no uvrštena su samo četiri projekta, od kojih je jedan upravo projekt potpredsjednika ŽO HDZ-a Jurendića pod nazivom Integriranje proizvođača u učinkovit lanac opskrbe hranom. Radi se o osnivanju Agrocentara u 20 županija i Gradu Zagrebu.

Projekt je važan jer jamči otkup proizvoda jedino i samo od mikro proizvođača hrane i mikro poljoprivrednika, a cilj je dodatno ojačati ulogu hrvatskih županija jer će one samostalno organizirati rad Agrocentara. Osim što će se projektom ojačati uloga županija, jamči se otkup od mikro proizvođača kako bi se i njih ojačalo, a sve to, posredno će utjecati i na demografiju te razvoj ruralnih područja u svim dijelovima Republike Hrvatske.

- Oglas -

U tijeku je predlaganje, odnosno rad na modelima rada samih Agrocentara, kako bi se na najbolji način u svakoj županiji u kojoj će se
strong>Agrocentar nalaziti, iskoristili potencijali koji se tamo pružaju. Poseban naglasak u cijelom procesu i projektu bit će stavljen na bioekonomiju, a sve s ciljem kako bi se zaokružili proizvodni procesi te kako bi se visokovrijedni biootpad preradio i kako bi se na taj način dobili novi proizvodi.

Potpredsjednik ŽO HDZ-a Tomislav Jurendić i dalje ostaje aktivno raditi u provođenju i realizaciji projekta kao član tematske skupine Hrana i biokemija te će sudjelovati i u pregovorima sa Europskom komisijom za naredno razdoblje od 2021. do 2027. godine. Projekt bi trebao krenuti s provođenjem 1. siječnja 2021. godine, dok bi Nacionalna strategija razvoja RH do 2030. godine s provođenjem trebala krenuti od 2020. godine.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).