4.6 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Projekt ‘Svijetla budućnost’ // Županijska Udruga slijepih povećava kvalitetu života svojih članova
P

Ne propustite

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije, uz financijsku pomoć Ministarstva socijalne politike i mladih, pokrenula je projekt pod nazivom “Svijetla budućnost”.

Cilj projekta je pridonijeti povećanju kvalitete života slijepih osoba, materijalnom pomoći ublažiti ili spriječiti njihovu socijalnu isključenost i siromaštvo, te im osigurati osnovne životne potrebe i pravo na jednake mogućnosti u obrazovanju.

– Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije jedina je udruga slijepih u Hrvatskoj kojoj su odobrena sredstva na natječaju Ministarstva socijalne politike i mladih za projekte usmjerene pomoći socijalno ugroženim obiteljima za provedbu projekta ‘Svijetla budućnost’ – rekla je voditeljica projekta Maja Koren Golub.

Specifični ciljevi su uvođenje električne energije u kućanstvo, nabava tiflotehničkih i informatičkih pomagala i kućanskih aparata, te osiguranje osnovnih životnih potrepština i drva za ogrjev za 15-ak korisnika projekta.

Nabava i osiguravanje specijaliziranih elektroničkih povećala i osobnih računala s dodacima za slijepe osobe pružit će korisnicima projekta ravnopravno sudjelovanje u redovnom obrazovanju. Uvođenje električne energije i nabava osnovnih kućanskih aparata dugoročno će utjecati na povećanje kvalitete njihovih života, olakšati im obavljanje svakodnevnih poslova, smanjiti financijske izdatke i omogućiti više slobodnog vremena za aktivnije sudjelovanje u životu lokalne zajednice što će direktno pridonijeti njihovoj većoj socijalnoj uključenosti.

Cilj projekta je i informiranje, razmjena znanja i iskustava, te povezivanje svih sudionika lokalne zajednice u svrhu sprečavanja socijalne isključenosti slijepih osoba, ali i svih osoba s invaliditetom.

Projekt će se provoditi tijekom narednih devet mjeseci, do 31. svibnja 2016. godine.

Voditeljica projekta 'Svijetla budućnost' Maja Koren Golub i predsjednik županijske Udruge slijepih Ivica Ferenčić // Foto: Zvonimir Markač– Nakon završetka projekta očekujemo da će za 15-ak korisnika biti osigurani osnovni uvjeti za kvalitetniji svakodnevni život, aktivnije sudjelovanje u životu lokalne zajednice, smanjenje stresa uzrokovanog teškom financijskom situacijom i gubitkom vida te poboljšanje odnosa u obiteljima koji su bili narušeni egzistencijalnom nesigurnošću – završila je M. Koren Golub.

Predstavnice partnera u projektu, Koprivničko-križevačke županije i Centra za socijalnu skrb, te voditeljica projekta // Foto: Zvonimir MarkačPovodom Međunarodnog dana bijelog štapa, 15. listopada, Udruga će u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Koprivnica i Koprivničko-križevačkom županijom organizirati okrugli stol i predavanje ‘Danas isključeni, sutra uključeni’ za predstavnike lokalne samouprave i udruga osoba s invaliditetom s područja cijele županije.

Cilj te aktivnosti razvoj je svijesti kod donositelja i provoditelja lokalnih politika o potrebi uspostave koordiniranog sustava potpore socijalno osjetljivim društvenim skupinama koji će se odvijati kontinuirano i u dužem vremenskom razdoblju.

Dragica Zlatar, zamjenica predsjednika županijske Udruge slijepih // Foto: Zvonimir Markač

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

USPJEH

Antonio Kolar i Borna Bojkić opravdali očekivanja na državnom natjecanju iz informatike

Učenici Strukovne škole Đurđevac i ove su godine na državnom natjecanju iz informatike bili uspješni. U kategoriji razvoj softvera...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×