18.2 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
One Sun Connecting North and South

Projekt vrijedan preko milijun eura kojim se povezuju sjever i jug, Jakšić: Živimo u neizvjesnosti, ovime stvaramo bolje okruženje
P

Objekti na kojima će biti provedeni pilot projekti uključuju zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene

Ne propustite

U prostorijama koprivničkog Entera, koji se nalazi u sklopu Kampusa, predstavljen je  projekt One Sun Connecting North and South, usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora u Republici Hrvatskoj.

Partnerstvo uključuje 16 hrvatskih gradova i općina, Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške, a današnjem predstavljanju prisustvovao je, između ostalih, i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

– Danas je ovo jako važna tema, poglavito kada uzmemo u obzir u kakvoj neizvjesnosti već duže živimo, odnosno kako će se energetski izazovi reflektirati na kvalitetu života sugrađanki i sugrađana. Ovdje pokazujemo da je o energetici moguće promišljati na drugačiji način, nuditi rješenja, iskoristiti snažan energetski okvir – da čuvamo prirodu, ali isto tako da zajedno stvorimo energetski okvir Hrvatske energetske samodostatnosti.

One Sun početna konferencija
Foto: Marina Hižak

Veselimo se ovome projektu, smatramo da stvaramo jedno bolje okruženje i čišću proizvodnju energije za generacije iza nas, ali i smanjujemo pritisak koji se tiče cijene, ali i dostupnosti energenata – kazao je Jakšić i spomenuo uspješan projekt solarnih panela na bazenima te tri nova – fotonaponske elektrane na OŠ Braća Radić i OŠ A.N. Gostovinski te na COOR-u Podravsko sunce.

– 120 kilovata energije, 105 tisuća bespovratnih sredstava i to je doista nešto na čemu trebamo biti zahvalni, ali i odgovorno tu čitavu priču razvijati – poručio je.

Kako je projekt One Sun Connecting North and South usmjeren i na jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice, početnoj konferenciji nazočila je i zamjenica veleposlanika kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif.

One Sun početna konferencija
Foto: Marina Hižak

Načelnik Sektora za koordinaciju programa europske teritorijalne suradnje i makroregionalne strategije, predstavnik uprave za europsku teritorijalnu suradnju  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kao i upravitelj programa Energija i klimatske promjene iz kojeg se projekt One Sun Connecting North and South financira Mislav Kovač, napomenuo je da su teme u sklopu ovog programa bitnije nego ikad.

– U ingerenciji imamo financijske mehanizme, ali i projekte europske teritorijalne suradnje, odnosno Interreg programe, tako da i tu postoji velika mogućnost i za ovakve i slične projekte u suradnji s drugim državama, kako članicama, tako i nečlanicama EU. U sklopu ovog programa i mehanizama važno je povezivanje sa zemljama donatorima, prvenstveno Norveškom – najvećim donatorom, kako bismo iskoristili njihovo iskustvo i znanje i stvorili dodanu vrijednost u provedbi i realizaciji projekata – kazao je Kovač i poželio uspješnu provedbu projekta.

One Sun početna konferencija
Foto: Marina Hižak

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever, koja je ujedno i nositelj projekta One Sun Connecting North and South, Ivan Šimić spomenuo je da je ovo jedinstven projekt, jer okuplja 18 partnera.

– Okrupljavanje i objedinjena nabava je temeljna nit vodilja i vjerujemo da će upravo, u ovim bremenitim vremenima, ta mogućnost okrupljavanja biti jedna od poluga koja će omogućiti da uspješno provedemo ovaj projekt kojim smo povezali sjever i jug Hrvatske, ali isto tako i sjever i jug Europe – kazao je.

One Sun početna konferencija
Foto: Marina Hižak

Glavni cilj programa Energija i klimatske promjene iz kojeg je financiran projekt One Sun Connecting North and South je povećanje korištenja energetskih tehnologija s manjom emisijom ugljika i povećanu sigurnost opskrbe energijom Republike Hrvatske što je u skladu s ključnim ciljevima financijskog mehanizma europskog gospodarskog prostora.

Vrijednost projekta je 1.004.330,99 eura, od toga 853.681,34 eura bespovratno. Investicijski troškovi su 776.137,53 eura, a taj se iznos odnosi na izgradnju solarnih elektrana.

One Sun početna konferencija
Foto: Marina Hižak

Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 981,87 MWh i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od 155,72 tona. Provođenjem pilot projekata instalacije integriranih solarnih elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj izravno će se povećati proizvodnja električne energije iz energije sunca i rezultirati smanjenjem emisija CO2.

Objekti na kojima će biti provedeni pilot projekti uključuju zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene.

Organizatori današnje početne konferencije su Regionalna energetska agencija Sjever i Grad Koprivnica.

One Sun početna konferencija
Foto: Marina Hižak
One Sun početna konferencija
Foto: Marina Hižak
One Sun početna konferencija
Foto: Marina Hižak
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024.

FOTO Vatreni se bore s Italijom na terenu, a utakmica se gleda na svakom kutku, ulovili smo atmosferu

Odlučujuća je utakmica na Europskom prvenstvu za naše Vatrene. Igra se s Italijom, a samo pobjeda dolazi u obzir...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×