12.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 24. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
programi za djecu

Projekt Za snažniju obitelj priveden kraju, Ostriž: Sretna sam što su same dame za stolom, ovim programom smo podupirale majčinsku stranu žena
P

Roditeljima smo ponudili niz specifičnih kraćih programa u koje su mogli uključiti djecu nakon redovnog radnog vremena vrtića. Tako su ono mogli bezbrižno biti u svojim aktivnostima jer su djeca bila uključena u programe. U svemu nismo zaboravili niti roditelje kojima smo pružili program Rastimo zajedno - rekla je Ida Šipek

Ne propustite

Danas je održana završna konferencija projekta Za snažniju obitelj koji se provodi od siječnja 2022. godine.

Projektom se omogućilo lakše usklađivanje poslovnog i obiteljskog života i to kroz produljenje radnog vremena vrtića i uvođenjem posebnih odgojno-obrazovnih programa obiteljima čija su djeca rane i predškolske dobi, a polaznici su Dječjeg vrtića Tratinčica.

Produljeni rad se provodio se u pet objekata vrtića na području grada i to kroz šest posebnih programa:

Program s potencijalno darovitom s djecom – Lumenkići

Poseban program folklorne i glazbene igraonice

Kompenzacijski cjeloviti kraći program za djecu iz socijalno i kulturno depriviranih obitelji

Preventivni program – rana intervencija specifičnih teškoća u učenju: disleksije i disgrafije – Slovkići

Program rada s roditeljima djece rane i predškolske dobi pod nazivom – Rastimo zajedno

Program predškole

– Sretna sam što su same žene za stolom. Nama je ovo jako važan projekt kojim podupiremo majčinsku stranu žena, projekt koji je omogućio dostupnost posebnih programa koji ne bi bili dostupni djeci iz socio-ekonomski ugroženih obitelji – rekla je na samom početku konferencije zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

za snažniju obitelj, press
Ksenija Ostriž // Foto: Sanjin Bojić

Gotovo svi gore navedeni programi su i do početka projekta bili dostupni korisnicima, no uz dodatno plaćanje, a novitet koji je vrtić ponudio u ovom projektu je Kompenzacijski program koji uključuje djecu slabijeg imovinskog statusa te djecu drugog materinjeg jezika. Upravo tim programom djecu se uključuje u cjeloviti kraći program te su obuhvaćena barem nekim oblikom obrazovanja.

– Roditeljima smo ponudili niz specifičnih kraćih programa u koje su mogli uključiti djecu nakon redovnog radnog vremena vrtića. Tako su ono mogli bezbrižno biti u svojim aktivnostima jer su djeca bila uključena u programe. U svemu nismo zaboravili niti roditelje kojima smo pružili program Rastimo zajedno – rekla je Ida Šipek, koordinatorica projekta i zamjenica ravnateljica vrtića Tratinčica.

za snažniju obitelj, press
Ida Šipek // Foto: Sanjin Bojić

Izvođenjem navedenih posebnih programa u produljenom radnom vremenu vrtića osiguravaju se uvjeti za optimalan djetetov razvoj  te se olakšava dostupnost takvih posebnih programa koji su često nepriuštivi djeci iz obitelji nižeg socioekonomskog statusa, i povećali su se različiti suvremeni pristupi u radu s djecom urednog razvoja i s djecom s teškoćama u razvoju.

Važan dio projekta čine i stručna usavršavanja i obrazovanje odgojitelja i stručnih suradnika. Provedene edukacije su bile usmjerene prema dugoročnom stvaranju otpornosti djece na stresne životne čimbenike, te stvaranje još kvalitetnijeg odgojno-obrazovnog okruženja usmjerenog na dijete.

– Svi djelatnici koji su u vrtiću su se educirali za projektni način rada, bolju suradnju s roditeljima, za rad s djecom s poteškoćama i razne druge – dodala je Šipek.

Osim dodatnih zapošljavanja iz projekta je financirana i kupnja novog namještaja za jednu skupinu objekta Ivančica te kupnju didaktike kao i tri pametne ploče.

za snažniju obitelj, press
Foto: Sanjin Bojić

– Vrtić je produljio svoj rad u pet objekata i to od 16.30 do 20.30 sati i u tom su se periodu provodili svi navedeni posebni programi. U projektu su sudjelovala 72 odgojitelja i stručna suradnika, a u programe je uključeno ukupno 211 djece te je za potrebe projekta zaposleno sedam osoba  – rekla je Tihana Peić, voditeljica projekta.

Što se tiče svih programa, svakako će ostati Kompenzacijski program.

– U ovaj program su uključena djeca koja nisu bila polaznici vrtića i odlučili smo od ove pedagoške godine početi s njim u Reki gdje će ga djeca polaziti godinu dana i iz njega će nastaviti godinu dana polaziti predškolu. Zapravo će biti tamo dvije godine, a to su djeca koja inače nisu polazila vrtić – rekla je Ida Šipek.

za snažniju obitelj, press
Foto: Sanjin Bojić

Dodala je kako će se i ostali programi nastaviti, kao što su se i provodili i prije samog projekta, samo će ih roditelji ponovno trebati djelomično financirati, osim programa Rastimo zajedno, on će biti besplatan.

– Cijene će biti iste kao i što su bile godinama prije provođenja samog projekta – zaključila je Šipek.

Spomenimo na kraju, ukupna vrijednost dobivenih bespovratnih sredstava je 159.198,54 eura.

Konferenciji je prisustvovala i voditeljica EU odsjeka grada Koprivnice Maja Balaško Kiš, zatim viša stručna suradnica Iva Svirčić Borštnar kao i Ida Bakrač ispred Odjela za društvene djelatnosti.

za snažniju obitelj, press
Foto: Sanjin Bojić
za snažniju obitelj, press
Foto: Sanjin Bojić
za snažniju obitelj, press
Foto: Sanjin Bojić
za snažniju obitelj, press
Foto: Sanjin Bojić
za snažniju obitelj, press
Foto: Sanjin Bojić
za snažniju obitelj, press
Foto: Sanjin Bojić
za snažniju obitelj, press
Foto: Sanjin Bojić
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Poznati su detalji

Policija otkrila detalje razbojništva u ljekarni, vlasnik je ozlijeđen i oštećen za 30 tisuća eura

Još detalja o pljački poznate koprivničke ljekarne! Policijski službenici Policijske postaje Koprivnica dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom osumnjičenika starosti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti