15.1 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Pričekajte malo

PROLJETNA SJETVA Mislili ste krenuti sa sijanjem? Agro stručnjaci kažu da to nije pametno!
P

Također, podsjeća da je u travnju moguće očekivati pad temperatura, hladni udar, i da je moguće presijavanje. 

Ne propustite

Stručnjaci ističu kako je za poljoprivrednike na našem području pametnije da pričekaju sa sjetvom, jer je ona nešto kasnija povoljnija i bolja. Portal agroklub.hr navodi kako je za ratare s našeg područja pametnije pričekati. Proljetna sjetva je pred vratima, no…

Proljetna sjetva – ranije ili kasnije?

– U našim se istraživanjima pokazalo, neobično, da za istok bolji prinos kukuruza daju raniji hibridi. Oni prije pobjegnu ekstremnim uvjetima s visokim temperaturama ili sušnim razdobljem. Na zapadu idu kasniji hibridi jer ondje ima više kiše pa je potencijal tih prinosa iskoristiviji – navodi dipl.ing.agr. Siniša Hrgović.

traktor plug Županija dajeProljetna sjetva
Proljetna sjetva nije jednostavna kako se čini // Ilustracija // Foto: Envato Elements

Hrgović navodi da će ovogodišnja sjetva sigurno krenuti nešto ranije. Naime, rok se zbog klimatskih promjena svake godine sve više spušta.

– Ako je temperatura tla dovoljno visoka za sjetvu, već u ožujku možemo sijati i suncokret i kukuruz. Čak krenuti i sa sojom. Ipak, taj si rizik ne bih priuštio jer kod kukuruza, i ako dođe do nepogoda, snađete se za sjeme. Možete ga presijati, ali kod soje ako se promijeni situacija u tlu, to je problem. Dolazi do znatnog gubljenja energije klijanja i kompletan usjev može propasti – smatra stručnjak.

Također, podsjeća da je u travnju moguće očekivati pad temperatura. Kao i obično moguć je hladni udar, a shodno tome i presijavanje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

bogate nagrade

FOTO Sretnoj dobitnici nagradne igre KTC-a uručeni su ključevi nove Škode Fabia

Nova Škoda Fabia pronašla je svoju vlasnicu! Na nagradnoj igri KTC-a najsretnije je ruke bila Miljana Horvat iz Trnovca Bartolovečkog! Ključeve...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×