18.5 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Pros i Gošek u radnom posjetu Nagykanizsi
P

Ne propustite

Zamjenik gradonačelnika Koprivnice Dražen Pros i predsjednik Gradskog vijeća Zoran Gošek, u pratnji više stručne suradnice za europske integracije Ive Svirčić i volontera Zorana Stupara, u srijedu su bili u radnom posjetu Nagykanizsi.

Domaćinstvo im je uzvratio direktor sveučilišnog kampusa u Nagykaniszi “Pannon Egyetem”, Zoltan Birkner, Ph.D, sa suradnicima. Nakon kratkog obilaska grada, započela je konferencija kojoj su nazočili prvi ljudi Nagykanizse sa područja obrazovanja, turizma, gospodarstva, energetske učinkovitosti i ekologije. Konferenciju je otvorio zamjenik gradonačelnika Nagykanizse, Mr. Sándor Dénes. Nakon uvodnih riječi dvojice zamjenika gradonačelnika, na kojima su spomenuti dosadašnji projekti na kojima se surađivalo, koprivnička delegacija održala je prezentaciju o Koprivnici. Naš grad predstavljen je sa svakog aspekta na kojem je moguća suradnja između dvaju gradova – obrazovanje, turizam, gospodarstvo, kultura, ekologija…

 

Tako su domaćini mogli detaljno čuti koji je plan razvoja sveučilišnog kampusa u Koprivnici, gdje je posebno naglašeno da sveučilišni programi Nagykanizse i Koprivnice moraju biti komplementarni, ne konkurentni. Tako je zamjenik gradoačelnika rekao da je u tijeku pisanje nekoliko kurikuluma za razne studije (ambalaža, održivi transport…) koji bi bili komplementarni sa studijima koji već postoje u Nagykaniszi, kao što je studij logistike. Ideja o razmjeni studenata postoji otprije.

Osim sveučilišnog kampusa, domaćinima su predstavljeni i uspješni koprivnički projekti – Gimnazija “Fran Galović”, izgrađena po modelu javno-privatnog partnerstva; “Šparna hiža”, prva pasivna stambena zgrada u Hrvatskoj, gdje je napomenuto da će se i ubuduće svi objekti graditi kao pasivni ili niskoenergetski.

Zaključeno je i da postoji veliki potencijal u suradnji između dvaju poduzetničkih inkubatora, o čemu je kasnije pričao i projekt menadžer Poduzetničkog inkubatora u Nagykanizsi, Mr. Zoltán Mihovics.

Posebno su predstavljeni turistički projekti i uspješne manifestacije Grada Koprivnice; Podravski motivi i Renesansni festival još su dvije odlične prilike za posjete i suradnju dvaju gradova. Također, u drugoj polovici ove godine, surađivat će se na IPA projektima prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske, kad se raspišu projekti koji će biti vezani uz turizam. Domaćini su čuli i planove daljne modernizacije i razvoja sportsko-rekreativnog aspekta Gradskih bazena Cerine.

Nakon prezentacije Koprivnice, domaćini su dali mnoge korisne i kreativne ideje o budućim zajedničkim projektima na razradu kojih se kreće već danas. Predstavljeno je čak 10ak konkretnih projekata na kojima bi se moglo surađivati.

Direktor Kulturnog centra Mr. Tibor Farkas predstavio je velika kulturna zbivanja u Nagykanizsi – Jazz festival i gastronomsko-kulturni festival Dödölet. Također, osim teme visokog školstva, govorilo se i o strukovnom obrazovanju i obrazovanju odraslih. Na planu turističkih projekata, Mrs. Vera Bali iznijela je 3 projekta na kojima bi dva grada mogli surađivati.

Posebno koristan bio je razgovor o suradnji na području izrade projekata koji će se financirati iz europskih fondova, a, vezano uz to, tema su bile i potpore iz europskih fondova za izgradnju koprivničkog sveučilišnog kampusa.

Zamjenik gradonačelnika održao je i press konferenciju kojoj su bili nazočni predstavnici radija, televizije i novina.

Sljedeći susret dvaju delegacija bit će u Koprivnici gdje očekujemo predstavnike mađarskih poduzetnika, turističkih djelatnika, obrtnika, kulturnih institucija, obrazovnih institucija, kao i institucija vezanih uz energetsku učinkovitost i ekologiju.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Dvije dame današnje su slavljenice!

Anastazija i Bosiljka današnje su slavljenice. Anastazija je prilagodljiva, prirodna, ambiciozna, poticajna, uredna, pustolovna, poletna, samostalna, vesela i simpatična osoba. Bosiljka...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×