7.1 C
Koprivnica
Subota, 20. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Mir i dobro

Prošle godine 13 osoba ozlijeđeno je pirotehnikom tijekom blagdana, a policija priprema akciju kojom će spriječiti nove tragedije
P

Najčešće se pirotehničkim sredstvima zabavljaju djeca i mladi pa je prema njima usmjerena posebna pozornost u ovoj akciji.

Ne propustite

Bliži se blagdansko vrijeme, a time i vrijeme uporabe pirotehničkih sredstava kao što su razne vrste petardi i vatrometa. Policijska uprava koprivničko-križevačka već se priprema za to provedbom preventivne akcije pod nazivom Mir i dobro.

Prošle je godine raznim eksplozivnim sredstvima ozlijeđeno 13 osoba, od čega njih pet teško. Među teško ozlijeđenima bio je i jedan 13-godišnjak, a upravo zbog takvih nesretnih slučajeva koji mogu zauvijek promijeniti nečiji život policijski službenici upozoravaju na opasnost pirotehnike.

– Policijski službenici će provoditi niz akcija, počevši od kontakata u odgojno-obrazovnim ustanovama, putem medija, ali i neposrednim kontaktom s građanima kako bi ukazivali na opasnosti i sveli zlouporabe eksplozivnih sredstava na čim manju mjeru. Također ćemo i kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava. Dosadašnja iskustva nam pokazuju da pojedinci često znaju pretjerati i neodgovorno se ponašati, zbog čega često dolazi do neželjenih posljedica – upozorio je Dragutin Brljak.

Razna pirotehnička sredstva // Foto: Sanjin Bojić

U neodgovorno ponašanje spada i korištenje pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, što su najčešća okruženja u kojima se nesreće događaju.

Najčešće se pirotehničkim sredstvima zabavljaju djeca i mladi pa je prema njima usmjerena posebna pozornost u ovoj akciji.

– Djeci se to vrlo često poklanja, a to ne bismo trebali tretirati kao poklon. Moramo voditi računa o korištenju pirotehnike jer djeca to kopiraju od odraslih. Tu je i dječja znatiželja koja ih dovede do toga da sami pronađu pirotehniku ili oružje u svojoj kući – rekao je Brljak.

Policija podsjeća da građani mogu dragovoljno predati oružje, eksploziv i streljivo koje posjeduju na potpuno siguran i anoniman način. Pozivom na 192 na njihovu će adresu doći policijski službenik u civilu i preuzeti oružje bez dodatnih pitanja i traženja podataka. Vrlo je važno da građani ne donose to sami u policijsku postaju jer, ako se radi o eksplozivu, i najmanja prometna nesreća može ga aktivirati.

Uporaba dozvoljenih pirotehničkih sredstava dopuštena je između 26. prosinca i 2. siječnja, a izvan tog perioda svatko tko se zabavlja petardama i ostalim eksplozivnim sredstvima bit će podložan kaznenom postupku.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Optužnica

Kupio 5,3 kilograma ilegalnog duhana, može i do godinu u zatvor!

Čak i godinu dana zatvora može dobiti jedan 55-godišnjak kojeg je policija "ulovila" u kupnji ilegalnog duhana. Osim što...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×