Međunarodni dan muzeja

Prostornu instalaciju u parku, u galeriji će popratiti Priča o parku kroz fotografije, dok Hoyka predstavlja Crnu šumu

Izložbom se predstavljaju radovi osam profesionalnih koprivničkih fotografa - Ivica Barać, Ivan Brkić, Milan Fuker, Mario Kos, Vladimir Kostjuk, Marko Posavec, Marijan Sušenj i Boris Vargović; kojima je fotografija izvor osnovne egzistencije.

09:50h
0
Park Koprivnica
Priča o parku // Foto: Mario Kos

Počevši s jučerašnjim danom, do subote se i u Koprivnici obilježava Međunarodni dan muzeja.

U gradu i okolici prigodni program odvijat će se u Muzeju grada, Galeriji Koprivnica, Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, Sinagogi i na Spomen području Danica.

Nakon što je jučer u zadarskom Arheološkom muzeju otvorena izložba Arheologija Torčeca, večeras u 19 sati građane očekuje izložba fotografija poznatog hrvatskog fotografa Damira Hoyke naziva Crna šuma.

Sutra, u srijedu točno u podne na Spomen području Danica uz muzejsko vodstvo prikazat će se Sporna povijest “Danice” kroz tri priče.

Priča o parku

U četvrtak od podne u gradskom Muzeju i Galeriji, moći će se pogledati mala izložba Predmet & umjetnina tjedna, dok se u 18 sati u muzeju otvara interdisciplinarna izložba Primjena matematike u svakodnevnom životu.

Petak je rezerviran za prostornu instalaciju Gordane Špoljar Andrašić u sklopu Drava Art Biennalea, a događaj je predviđen za 18.30 sati kraj fontane u Gradskom parku. Također, vezano uz park, u koprivničkoj Galeriji od 19 sati moći će se pogledati izložba fotografija Priča o parku.

Prikupljanje dokumentarnih fotografija za konzervatorsku studiju o povijesti i razvoju koprivničkog parka, potaknulo je izložbu suvremene fotografije koja okom profesionalnih promatrača bilježi trenutak vremena u kojem su neminovne promjene dio života.

Istraživanjem teme utvrđeno je kako se koprivnička fotografija razvijala nekako istovremeno kada i prostor parka. Stoga je izložbom Priča o parku moguće ispričati dvije samo naoko različite priče – priču o koprivničkom parku i priču o koprivničkoj fotografiji. Na tragu ove konstante nastao je odabir fotografija izložbe u Galeriji Koprivnica.

Okupljanje građana u koprivničkom parku osamdesetih godina
Gradski park // arhiva

Izložbom se predstavljaju radovi osam profesionalnih koprivničkih fotografa – Ivica Barać, Ivan Brkić, Milan Fuker, Mario Kos, Vladimir Kostjuk, Marko Posavec, Marijan Sušenj i Boris Vargović; kojima je fotografija izvor osnovne egzistencije. Od vernakularne ateljerske fotografije, dokumentarne, reportažne, korporativne ili umjetničke fotografije, ova izložba stavlja naglasak na fotografiju u kojoj profesionalni pristup nije ostao imun na emotivnu uključenost u temu i motiv, a ostaje otvorena do 11. lipnja.

Za kraj, u subotu u 19 sati, ljubitelji naive mogu krenuti put Hlebina u Galeriju naivne umjetnosti na samostalnu likovnu izložbu Zlatka Štrfičeka.

Noć Muzeja
Sinagoga // Foto: Ivan Brkić

čitam...