28.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Protestni zbor 1971.
P

Ne propustite

Nije greška u naslovu, 1971. godine smo protestirali, prosvjedovati smo počeli kasnije. Jezik se razvija, ali navike protestiranja-prosvjedovanja ostaju. No, proteste ili prosvjede uvijek je netko organizirao. Uglavnom politika, možda i sindikati, ali otkad se sindikalisti uhlebljuju kao političari i oblače tuđe kapute, više vjerujem da je politika inicijator.

Ivo Šiprak otvorio je skupKao što je bila i 1971. godine. Burne godine u hrvatskoj povijesti. Tako je organiziran i protestni zbor u tvorničkom krugu Podravke u tadašnjoj Marinkovićevoj ulici. Na dnevnom redu bilo je Hrvatsko proljeće i osuda partijskih čelnika i nižih slojeva društva zbog težnje da se Hrvatska ekonomski osamostali, uz što je išla i doza nacionalizma ili rodoljublja, kako hoćete. Naredbom odozgo zaredali su protestni skupovi, odnosno skupovi podrške-potpore CK SKH, ali se nije smjelo dati podršku pojedincima. Sjećam se da smo kao novinari bili prilično dezorijentirani, interno se istraživalo nismo li mi odaslali vijest da je Podravka dala podršku Savki, umjesto CK-u?! Svima je bilo lakše kada je utvrđeno da su takvu vijest poslali novinari iz Bjelovara, ne Koprivnice.

A da je skup radnika bio politički, dokaz je da je tadašnji sekretar SK u Podravki Ivo Šiprak bio taj koji je otvorio skup. Radnici su se okupili, saslušali, zapljeskali i razišli, a iz ”kockaste zgrade” odaslani su telegrami-brzojavi solidarnosti sa CK SKH.

Slike snimio: Vladimir Kostjuk

Pažljivo-pozorno se slušalo Prošlo je, idemo doma

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Bolenov dravski put

FOTO Predstavljen projekt izgradnje interpretacijskog centra u Goli, gradit će se pristanište na Dravi, razvijati turističke atrakcije i održivi oblici turizma

Početna konferencija projekta Interpretacijski centar Bolenov dravski put okupila je u prostorijama Koprivničko-križevačke županije dionike ovog važnog projekta za...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×