Provedena preventivna akcija Sigurno i vješto mopedima i motociklima u prometu

15:30h
0
Sudionici skupa razgledali su policijsku opremu // Foto: PU koprivničko-križevačka

U ponedjeljak, 21. travnja, u sklopu manifestacije „Đurđevo v Đurđevcu 2014.” i u suradnji s moto klubom „Legenda” iz Đurđevca, koja je organizirala tradicionalno druženje motociklista na prostoru park šume „Borik” u Đurđevcu i defile sudionika ulicama grada Đurđevca. Tom prilikom policijski službenici Policijske postaje Đurđevac proveli su preventivnu akciju „Sigurno i vješto mopedima i motociklima u prometu”.


Sudionicima okupljanja, njih oko 200, policijski službenici su prezentirali opremu koju svakodnevno koriste za nadzor prometa na cestama, te su im dijelili prigodni preventivno-promidžbeni materijal (bedževe, privjeske, tekućina za održavanje vizira kacige i dr.).

U prigodnom druženju, policijski službenici su upozorili motoriste na pravila ponašanja u prometu.

Prema policijskim podacima, vozači mopeda i motocikala sami su skrivili većinu najtežih nesreća u kojima su sudjelovali, a najčešći uzrok stradavanja bila je brzina, nakon toga nenošenje zaštitne kacige ali i zato što im drugi vozači oduzimaju prednost.

Da su ujedno jedna od najranjivijih skupina sudionika u prometu, svjesni su i sami, što potvrđuje i podatak da je u prometnim nesrećama u kojima sudjeluju mopedi i motocikli poginulo 11,11 % od ukupnog broja poginulih.

Akcija i u Križevcima

Jučer, 21. travnja, u organizaciji Policijske postaje Križevci, Grada Križevci, AMK Križevci, Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Glogovnica i Udruge biciklista „Križevci”, povodom početka nove motociklističke i biciklističke sezone, održano je druženje rečenih sudionika u prometu. Cilj ovog okupljanja bio je proglašenje naj vozača motocikla, mopeda i bicikla za sezonu 2013. godinu, a kojom prilikom su uručene prigodne nagrade i priznanja. Također, prisutnima je skrenuta  pozornost na stradavanje rečenih kategorija vozača u  prometnim nesrećama.

Vožnja sudionika kroz Križevce // Foto: PU koprivničko-križevačkaNa  rečenom druženju se okupilo oko 200 vozača motocikala i mopeda, te oko 100 vozača bicikala, koji su skrenuli pozornost na sebe kratkom vožnjom kroz grad, a iste su osiguravali policijski službenici na motociklima i kontakt policajci – biciklističke ophodnje Policijske postaje Koprivnica.

Nakon proglašenja naj vozača, sudionici su u Perivoju ratnika položili vijenac u čast poginulih branitelja, nakon čega su organizirano krenuli u Apatovec gdje je u crkvi Sv.Petra  svečenik Ivan Črnek, nakon kraće molitve, obavio posvećenje svih vozila.

Veliki broj sudionika druženja dao je podršku spomenutom okupljanju, te je time izražena i želja za što manjim stradavanjima u prometnim nesrećama, a upućena je i poruka „Kaciga glavu čuva”  i to posebno mladim vozačima koji su željni dokazivanja svojih vozačkih vještina.

čitam...