30.1 C
Koprivnica
Petak, 21. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
kune u eure

Provjerili smo jesu li prodavači na tržnici spremni za novu valutu, Marija: Malih poteškoća bude, muče me ovi jako sitni, no na puno toga smo se priviknuli pa ćemo i na to
P

Problema bude za one koji ne budu imali eure, oni koji će ih imati, neće imati ni probleme, jednostavno je pojasnio Ivan

Ne propustite

Dan kada ćemo se zauvijek oprostiti s kunama i u novčanike na njihovo mjesto smjestiti eure sve je bliže. Građani se pomalo pripremaju za ovu veliku promjenu, a neki su već uspjeli kupili i startne pakete.

Kune koje posjedujemo najbolje je do kraja godine položiti na račune i oni će se u bankama automatski zamijeniti u eure i od 1. siječnja moći podići na bankomatima.

Provjerili smo na koprivničkoj gradskoj tržnici kakvo je stanje, jesu li prodavači spremni i kakvog su raspoloženja prema ovoj velikoj promjeni koja nas čeka. Dugogodišnja prodavačica Marija smatra da će za starije osobe, ipak, biti malo teže.

– Nisam još kupila startni paketić, kovanice eura poznam, no muče me ovi jako sitni. Očekujem i male poteškoće, ne kod ovih cijena artikala koje ću moći zaokružiti, primjerice peršin je sada sedam kuna, a bit će jedan euro ili paketić grincajga, koji će ubuduće isto biti po euro. Brine me ovaj dio povrća koji će trebati vagati, pa preračunavati, to bude malo zeznuto, ali budemo probali. Na puno toga smo se priviknuli pa ćemo i na to – rekla je Marija.

Plac, euri
Foto: Ivan Balija

Za drugim štandom sjedi Ivan i o dnevnim problemima raspravlja sa Slavkom. Susjedi za stolom slažu se da će poteškoća biti.

– Problema bude za one koji ne budu imali eure, oni koji će ih imati, neće imati ni probleme – jednostavno je pojasnio Ivan.

Slavko dodaje da je baš jučer bio u Fini.

– Plaćao sam račune i tražio sitne kovanice, rekli su mi da ih nemaju. Pa o čemu onda pričamo, nema ih nigdje za kupiti. Kad se državne institucije ne pripremaju kak’ treba, kak da mi budemo spremni? Prvo nek’ se Plenki posloži sa svojim institucijama onda budemo i mi – veli Slavko.

Plac, euri
Slavko je mišljenja da se u ovoj krizi nije trebalo ići na eure // Foto: Ivan Balija

Ivan na to dodaje kako neće biti problem preračunati cijene.

– Podijelite iznos kuna sa 7,534 i dobijete koliko to bude eura. Evo primjerice, kila graha bude koštala pet eura. Neke stvari budemo zaokružili, ovo kaj sad košta 35 kuna bude pet eura. Sve cijene su otišle gore, pa budemo i mi zaokružili – kaže Ivan.

Slavko proizvodi med.

– Flašice su nedavno koštale 1,70 kuna, sad su 3,80 kuna. Sve je otišlo gore, govorili su da ne bude, ali svi su iskoristili ovaj rat i nepotrebno digli cijene svega, stvorili su krizu, svi plaćamo sukob Amerike i Rusije, svi mi, sirotinja. Morat ćemo i mi podići cijene, ne možemo mi mali rješavati socijalu ove države. Za uvođenje eura smo nespremni. Trebalo je ostaviti fazu prilagodbe od mjesec dana, dok se ne sredi, dok budemo imali i kovanice. U ovoj krizi još nije trebalo ulaziti u euro – mišljenja je Slavko.

Za jednim stolom zatekli smo 82-godišnju prodavačicu koja nudi rezance, mlince, luk, kupus i još pregršt toga.

Plac, euri
Foto: Ivan Balija

– Nisam si pribavila kovanice. Iako sam baka od 82 godine, ja sam jako bistra. Bude problema s onima koji nisu bistri, koji si ne budu znali preračunati točno omjere pa budu napunili košaricu bez razmišljanja – veli nam. Njena je blagajna već pripremljena.

– Evo, ovi mlinci sad koštaju 30 kuna, to je 3,98 eura. Samo bude problem sa ta dva centa koja budem morala vraćati – kaže nam.

Stolu prilazi gospođa koja radi u trgovini mješovite robe i mišljenja je da taj prvi period neće biti baš jednostavan ni trgovcima, a ni kupcima. Po svoj paketić rezanaca došla je i Koprivničanka Božica koja nam zadovoljno kaže da je uspjela nabaviti svoj startni paket eura.

– Ne znam kak’ bude to sve skupa izgledalo, no uglavnom ja si budem sve unaprijed preračunavala u kune. Svi imamo doma nekakve sitne euriće, većina nas ih poznaje, no trebat će nam svima skupa neko vrijeme da se prilagodimo na novu valutu – rekla nam je.

Plac, euri
Božica je već kupila svoj startni paket eura // Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pasja vrućina

Provjerili smo kakva je situacija na Hitnoj zbog toplinskog vala, Kučko Gudelj: Ako vidite da netko ima ovakve simptome, odmah zovite

Temperatura u hladu već se nekoliko dana penje iznad 30 stupnjeva, a danas bi, prema meterolozima, trebala doseći svoj...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×