7.9 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sezona grijanja je počela

Provjerite plinske bojlere i peći te očistite dimnjake, ove godine već su se dogodila četiri požara
P

Kako bi se izbjegli tragični događaji, potrebno je obavezno servisirati jednom godišnje plinske bojlere i peći. Također, potrebno je da ovlašteni dimnjačar pregleda dimnjake, kazala je Jasna Šestak, inspektorica zaštite od požara i eksplozija.

Ne propustite

S hladnijim temperaturama, sezona grijanja na veliko je počela, a s ciljem prevencije od požara, iz Policijske uprave Koprivničko-križevačke županije upozoravaju građane i pozivaju da redovito čiste dimnjake te servisiraju plinske bojlere i peći.

Ove su godine zabilježena četiri požara u Podravini i Prigorju, čiji je uzrok bio dimnjak. Jedan nesretan slučaj dogodio se u Koprivnici, kada je muškarac s upaljačem išao provjeriti instalacije te je na taj način izazvao požar.

U Križevcima, tri su požara uzrokovana zbog dimnjaka te jedan požar zbog neispravne plinske cijevi za peć. U Đurđevcu je zabilježen jedan požar, a uzrok je bila plinska instalacija.

Policija presica
Jasna Šestak //Foto: Ivan Brkić

– Kako bi se izbjegli tragični događaji, potrebno je obavezno servisirati jednom godišnje plinske bojlere i peći. Također, potrebno je da ovlašteni dimnjačar pregleda dimnjake. Treba maknuti zapaljivi materijal oko dimnjaka, osim što se treba očistiti od čađe. Važni je znati i da očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata, stoga nemojte bacati vrući pepeo u smeće – kazala je Jasna Šestak, inspektorica zaštite od požara i eksplozija.

Također, treba reagirati ako ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris potrebno je odmah isključiti plin i pozvati ovlaštenog servisera.

Policija presica
Konferencija za medije // Foto: Ivan Brkić

Obavezno pozovite dimnjačara ako dimnjak dobro ‘ne vuče’, kada se u prostoriji glatke površine vlaže (rose) – možda se radi o povratu dimnih plinova što može biti kobno, ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi to može biti povezano s neispravnim dimnjakom, ako se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega.

Podsjetimo, prošle je godine i to u siječnju, stradala 15-godišnjakinja jer kupaonica nije imala rešetke na vratima te prozračnike te je došlo do trovanja ugljičnim monoksidom. Srećom, obitelj je na vrijeme reagirala pa je tragedija izbjegnuta.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kulturno događanje

FOTO/VIDEO Brojni ljubitelji umjetnosti došli na otvorenje izložbe Stjepana Kečkeša u Virju, evo kako je bilo

Stjepan Kečkeš, slikar iz Virja, posebna je pojava naivnog slikarstva. To je i jedan od povoda zašto je u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×