28.5 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Putevima Oluje evocirali uspomene
P

Ne propustite

Tridesetak časnika i dočasnika Koprivničko-križevačke županije i ove je godine sudjelovalo na već tradicionalnim susretima pričuvnih časnika iz cijele Hrvatske.

Ovogodišnji susreti počeli su okupljanjem i evociranjem ratnih uspomena u vojarni „Sveti Petar” u Ogulinu gdje je nazočne ispred Zajednice udruga Hrvatskog časničkog zbora pozdravio stožerni brigadir u miru Rozario Rozga.

Bojnik Radočaj održao je zanimljivo predavanje pod nazivom „Namjena, ustroj i zadaće obavještajne bojne” počevši od same organizacije i djelovanja u Domovinskom ratu pa sve do današnje uspješne međunarodne vojne suradnje. Nakon predavanja, održan je tehnički zbor na kojem je predstavljeno naoružanje i oprema obavještajne bojne, gdje su pričuvni časnici imali prigodu razgledati trenutno najsuvremenije naše i strano oružje za blisku borbu. Istoga dana u poslijepodnevnim satima održano je i predavanje na temu „Karlovačka županija u Domovinskom ratu” gdje je potanko opisan dio akcije „Oluja” te predaja „13. korpusa takozvane vojske srpske krajine”.

Slijedeći dan susreta započeo je također putovima „Oluje”. Sudionici susreta posjetili su i mjesto Saborsko koje je na početku rata brojalo 800 stanovnika. Jugovojska i četnici srušili su i crkvu i sve kuće, ubivši pritom mnoštvo stanovnika koje su bacili u masovnu grobnicu! Danas je mjesto obnovljeno, no sada broji samo 400 stanovnika, a na žalost, i ostala mjesta u ovome prelijepom kraju još su uvijek ostala nenaseljena.

Sasvim druga slika ukazala se na putu prema Nacionalnom parku Rastoke u Slunjskom području. Prirodne ljepote potisnule su slike rata u drugi plan, a sudionici susreta nastojali su što više ovog prirodnog bogatstva zabilježiti svojim foto aparatima.

Obilazak je završio odlaskom na Turanj gdje su kod spomenika zapaljene svijeće poginulim braniteljima te je razgledan vojni muzej naoružanja i opreme iz Domovinskog rata.

Izvor: Glas Podravine, autor Mirko Lukavski

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Vesele kolone

FOTO Tako se slavi kraj nastave! Mali Radići dan iskoristili za odlazak u kino, pogledajte to veselje

Učenici diljem Lijepe Naše broje dane do završetka školske godine. Posljednji tjedan učenici Osnovne škole Braća Radić iz Koprivnice iskoristili...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×