19.3 C
Koprivnica
Srijeda, 19. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Općina Ferdinandovac slavi svoj 31. rođendan

Radno je u Općini Ferdinandovac, Maletić: Radimo sve da našim mještanima omogućimo najbolje moguće uvjete života
R

Nekako me najviše veseli da smo uspjeli preurediti prostor u vrtiću i otvoriti novu, četvrtu odgojnu skupinu, a realizirali smo i projekt uređenje parka na Trgu slobode - pojasnio je načelnik.

Ne propustite

Svečano je ovih dana u Ferdinandovcu koji će sutra i službeno proslaviti svoj 31. rođendan.

Povodom toga porazgovarali smo s Vjekoslavom Maletićem, načelnikom Općine Ferdinandovac, koji je istaknuo kako su u proteklih godinu dana realizirani brojni projekti.

– Nekako me najviše veseli da smo uspjeli preurediti prostor u vrtiću i otvoriti novu, četvrtu odgojnu skupinu. Ishodili smo sve dozvole te od 3. lipnja sva djeca, koja su bila na listi čekanja, kreću u vrtić. Zadnje proširenje i otvaranje treće odgojne skupine bilo je krajem 2019. godine. Možemo se pohvaliti da smo u nepunih pet godina udvostručili kapacitet vrtića na oko 65 polaznika te više neće biti lista čekanja za upis u vrtić – naglasio je.

Foto: Jurica Karan
Načelnik Maletić // Foto: ePodravina

Općina veliku brigu posvećuje svojim najmlađima

Iako Općina Ferdinandovac veliku brigu posvećuje djeci i natalitetnoj politici, načelnik ističe kako ih prema zadnjem popisu stanovništva u općini ima sve manje.

– Naravno da s time nitko nije zadovoljan. Rijetke su obitelji s više od dvoje djece. Prevladao je zapadni način života i razmišljanja gdje se prvo rješava obrazovanje, posao, karijera, osiguranje egzistencije, a tek onda osnivanje obitelji. Velika većina predškolaraca su polaznici vrtića što prije nije bilo. Zato se i ukazala potreba proširenja vrtića. Općina čini sve da ovo naše malo mjesto bude mjesto ugodno za život, a sve sa ciljem usporavanja pada broja stanovnika, od izgradnje infrastrukture do različitih oblika pomoći svim dobnim kategorijama – pojasnio je načelnik.

Maletić je istaknuo kako mlade obitelji mogu dobiti do 7.000 eura za kupnju kuće te do 4.000 eura za adaptaciju.

– Od uvođenja, ovu mjeru koristilo je više od 30 mladih obitelji. Nadalje, treće dijete iz iste obitelji oslobođeno je plaćanja vrtića neovisno da li ostala djeca iz obitelji pohađaju vrtić. Isplaćuju se rodiljne naknade, pomaže se školarcima i studentima i nadamo se da će sve ovo bar u nekoj mjeri zaustaviti ovaj negativni trend – govori načelnik.

Veliki sportski uspjesi

Foto: Marija Karan
Foto: Marija Karan

Iako je Ferdinandovac relativno mala općina, njezini, ali i uspjesi njezinih mještana su itekako veliki. Tako je Ferdinandovac nadaleko poznat po sportskim uspjesima njegovih mještana, posebice po perjanici sporta, Nogometnom klubu Ferdinandovac.

– Male sredine kao što je naša nemaju na izboru veliki broj sportova i različitih klubova, mada i u tom segmentu pokušavamo napraviti pomak. Kroz Javni poziv za financiranje udruga pomažu se sve sportske udruge s područja općine. Tako i NK Ferdinandovac koji je perjanica sporta, poznat puno šire od područja naše županije. Posebnu brigu klub vodi o radu s mladima, no ulaže se i u infrastrukturu. Nogometno igralište smješteno je u samom centru mjesta, odmah iza crkve. I bez obzira koliko netko volio ili ne volio nogomet taj prostor ne može biti samo neka livada s hrđavom ogradom i trulom žicom – pojašnjava načelnik.

Dodaje kako se posljednjih nekoliko godina puno ulagalo u igralište.

– Igralište je dobilo novu ogradu i tribine, obnovljene su i svlačionice. Izgrađeno je dječje igralište i vanjsko vježbalište. Na pomoćnom igralištu ugrađene su zaštitne mreže i reflektori. Školsko igralište dobilo je potpuno novu vizuru ugradnjom nove akrilne podloge i postavljanjem rasvjete. U dogledno vrijeme planira se poboljšati rasvjeta glavnog terena. Taj projekt priprema se za prijavu za sufinanciranje na natječaj Ministarstva turizma i sporta – pojasnio je načelnik.

Uređeno je središte sela

Obnova igrališta dodatak je i realizaciji projekta uređenje parka na Trgu slobode.

– Ovim projektom izgrađene su nove pješačke staze u parku, postavljene nove klupe i koševi za otpad te “pametna” klupa pored odmorišta za bicikliste. Postavljena je solarna parkovna rasvjeta i obnovljen paviljon. Već spomenuto školsko igralište dobilo je novu podlogu i reflektore. Svi ovi projekti, uključujući i sportske građevine, sufinancirani su iz sredstava Europske unije ili nacionalnim sredstvima. Tako da nisu predstavljali značajno opterećenje za općinski proračun. Vlastitim sredstvima bi sve to bilo jako teško izvedivo. Prema informacijama koje dobivam mještani su jako zadovoljni novim izgledom centra. Mene posebno veseli velik broj djece koja u večernjim satima ganjaju loptu pod reflektorima na novouređenom školskom igralištu jer to je bio i cilj, pokušati maknuti djecu i mlade od mobitela i svih drugih ekrana – pojasnio je načelnik.

Općina vodi brigu i o udrugama

Veliku brigu općina vodi i o udrugama. Tako je Općina ove godine sklopila ugovore o financiranju programa i projekata s ukupno 12 udruga.

– Tu su još i tri DVD-a i Vatrogasna zajednica općine koje isto financiramo. Za to se izdvajaju značajna sredstva i tako mora biti jer su udruge duša i tijelo kulturnih, zabavnih i sportskih aktivnosti u malim sredinama. Nemamo javne ustanove toga tipa gdje se o tom segmentu u gradovima brinu profesionalci i zato udrugama i njihovim volonterima moramo pomagati. Neki rade više, neki manje, no moram ih pohvaliti i izraziti zadovoljstvo radom i suradnjom s Općinom. Uspjeli smo postići jedno veliko zajedništvo i spremnost da se pomogne. Manifestacije koje se organiziraju, Dani općine, Ferdinantski pozdrav ljetu i ostale bile bi neizvedive bez punog angažmana naših udruga – naglasio je.

Maletić je naglasio kako je u tom segmentu postignut značajni napredak.

– Nije zgodno da se sada nekoga posebno ističe no želim još jedanput zahvaliti svima koji aktivno sudjeluju u radu svojih udruga – pohvalio je načelnik.

Općina je neotkriven turistički dragulj, prepun potencijala

Općina ima veliki turistički potencijal pa naglašava načelnik kako je upravo turizam jedna od stvari na čemu će se temeljiti njihov daljnji razvoj.

– Prije par godina krenulo se ozbiljnije u tu priču, pogotovo ulaskom Općine Ferdinandovac u Turističku zajednicu područja Dravski peski. Danas imamo dvadesetak ležajeva u četiri objekta, a u najavi je otvaranje novih. Općina financijski pomaže otvaranje novih smještajnih kapaciteta. Prošle godine broj dolazaka i noćenja bio je za 58 posto veći nego 2022., a iz pokazatelja za ovu godinu vidi se da se taj trend nastavlja. Osmišljavaju se novi sadržaji, prije svega vezani uz rijeku Dravu. Polako ali sigurno postajemo prepoznatljiva turistička destinacija – pojašnjava.

Maletić
Foto: Ivan Balija

Maletić se dotaknuo i izgradnje riječne marine na Dravi naglasivši kako je riječ o vrlo zahtjevnom projektu čija će realizacija trajati sigurno više godina.

– Pogotovo projektiranje i ishođenje svih mogućih i nemogućih suglasnosti, studija, uvjeta i svega ostalog. Projektno – tehnička dokumentacija je u izradi. Veliku pomoć i podršku imamo od Lučke uprave Osijek koja je na sebe preuzela financiranje izrade dokumentacije za što je u njihovom proračunu za ovu godinu planirano 50.000 eura. Paralelno s time, općina projektira repliku starog mlina, odnosno vodenice, kakvi su nekad postojali na Dravi. On će imati vodeno kolo, kamene i sve ostalo što je potrebno kako bi funkcionirao – govori.

Načelnik je dodao kako se na obali također planiraju određeni popratni sadržaji koji se mogu uklopiti u ovaj prelijepi prostor rijeke Drave.

– Ponavljam, sve ovo je dug i zahtjevan proces čijom realizacijom bi se značajno podigla atraktivnost ovih prostora, pogotovo u smislu razvoja turizma – konstatirao je.

Tu su i obnovljivi izvori energije

Jedna od stvari na kojima će se općina temeljiti u budućnosti je zasigurno i geotermalna energija.

– Opće je poznata stvar da na ovim prostorima postoji ogroman geotermalni potencijal koji je nažalost neiskorišten. Općine kao takve baš i ne mogu puno napraviti po tom pitanju jer je to u nadležnosti države, odnosno Ministarstva gospodarstva. Koncesionar koji je na prošlom natječaju dobio koncesiju za istražne radove nije napravio apsolutno ništa i očekuje se novi natječaj Ministarstva za dodjelu koncesije za istražne radove. To je preduvjet za izgradnju geotermalne elektrane, a to bi onda dalo neslućene mogućnosti za korištenje viška tople vode za brojne druge namjene. Nadamo se da će se i po tom pitanju uskoro nešto početi događati jer je potencijal neupitan – naglašava Maletić.

Puno projekata se odradilo, a puno se i planira

Od projekata koji su se realiziraju i koji će se realizirati u bližoj budućnosti, načelnik je istaknuo izgradnju pješačko-biciklističke staze u Dravskoj ulici, od centra prema istoku. Početak gradnje planiran je krajem ljeta.

– U tom dijelu su završeni radovi na aglomeraciji pa se može pristupiti radovima. Drugi dio Dravske, prema zapadu, planiran je iduće godine dok završi kopanje kanalizacije i kućnih priključaka za vodu i odvodnju. U šestom mjesecu kreću i radovi na groblju. Zasađen je novi drvored i slijedi obnova centralne staze na groblju i rekonstrukcija prilazne ceste, pješačke staze i parkirališta. Izgradnja i modernizacija cesta radi se kontinuirano svake godine pa su tako ove godine na redu odvojci ulice Petra Preradovića i Trepče – pojasnio je.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Do kraja mandata, kao prioritete, načelnik ističe završetak aglomeracije s izgradnjom pročistača otpadnih voda, kanalizacije i vodovoda.

– Radovi dobro napreduju i nadam se da će sve ići po planu. Završetak je bitan ne samo zbog stavljanja funkciju svega vezanog za aglomeraciju nego i zbog sanacije terena nakon kopanja, izgradnje već spomenute pješačko-biciklističke staze i drugih zahvata na koje se čekalo da završe radovi. U zoni radova nije imalo smisla graditi nešto što bi se sada moralo prekopavati – rekao je.

Načelnik se dotaknuo i privatnog života

Upitali smo načelnika ima li slobodnog vremena i što tada voli raditi.

– Dok nađem vremena volim otići do Drave u ribolov. To me stvarno opušta i puni baterije. Zato su ribiči uglavnom smirene osobe. Dogodi se da ponekad nešto i ulovim. Spremanje ribe za ukućane je isto jedan gušt. Radi zdravlja ponekad odem do bazena na plivanje. Bicikliranje je sada nešto rjeđe no ponekad se provozam ili prošetam sa psom. Dok je utakmica, nedjeljno poslijepodne rezervirano je za igralište NK Ferdinandovca i druženje s prijateljima – ispričao nam je.

Na pitanje hoće li se kandidirati i na sljedećim lokalnim izborima, Maletić je kratko odgovorio da vjerojatno hoće, osim u slučaju da se ne dogode neke drastične promjene. Za kraj načelnik je čestitao svim mještanima Dan općine i blagdan sv. Ferdinanda kralja, zaštitnika sela i župe Ferdinandovac.

– Pozivam svoje sumještane i goste da posjete manifestacije i događanja koja smo pripremili povodom Dana općine. Za kraj samo kratka napomena. Šator za Lovačku noć, koja će se održati 8. lipnja bit će postavljen na parkiralištu ispred Općine kako se ne bi oštetila podloga na obnovljenom školskom igralištu gdje se postavljao do sada. Tom prigodom taj dio Trga slobode bit će zatvoren za promet, a obilazak će biti moguć ulicom Vladimira Nazora ili istočnim dijelom Trga slobode, uz školu – zaključio je.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvaja

Prozračni outfit na lijepoj Koprivničanki je za peticu, ovako izgleda look rođen za ljeto

Da je počelo ljeto možemo vidjeti na svakom koraku - ne samo da je nama vruće, već se i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×