18.2 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
muzej grada koprivnice

Ravnatelj Čimin i kustos Cik posjetili muzej u Karlovcu i Turnju, dogovorili su razmjene izložbi
R

U Koprivnici će se ugostiti izložba Vrata zvijezde na kojoj su predstavljena recentna arheološka i arhivska istraživanja trojih vrata koja su vodila u nekadašnju karlovačku tvrđavu

Ne propustite

Uoči Međunarodnog dana muzeja ravnatelj Muzeja grada Koprivnice dr. sc. Robert Čimin i kustos povjesničar Nikola Cik posjetili su Gradski muzej Karlovac i Muzej Domovinskog rata u Turnju.

Ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac Hrvojka Božić, kustos Igor Čulig i kustosica Matea Galetić upoznali su ih s djelovanjem Gradskog muzeja u Karlovcu, a pogotovo Kulturno-povijesnim i Arheološkim odjelom. Ovaj susret bio je i prilika za dogovor o razmjeni izložbi između Muzeja grada Koprivnice i Gradskog muzeja Karlovac.

U Koprivnici će se, tako, ugostiti izložba Vrata zvijezde na kojoj su predstavljena recentna arheološka i arhivska istraživanja trojih vrata koja su vodila u nekadašnju karlovačku tvrđavu koja se zbog svojeg oblika naziva Zvijezdom. Danas je to jezgra grada Karlovca i cilj je izložbe dati odgovor na pitanje „znamo li po čemu svakodnevno hodamo?“ kada prolazimo gradom Karlovcem.

Foto: Muzej Grada Koprivnice

– Zbog sličnosti u izgledu karlovačke Zvijezde i koprivničke renesansne utvrde ova bi izložba svakako mogla biti zanimljiva i korisna Koprivničancima, sljedeće godine u vrijeme održavanja Renesansnog festivala – kažu iz Muzeja.

Izložba je postavljena na autentičnim lokacijama na kojima su stajala Stara, Nova i Riječka vrata te u prizemlju muzeja i potkrovnom izložbenom prostoru.

Osim središnje muzejske zgrade, u sastavu Gradskog muzeja Karlovac su Stari grad Dubovac, Galerija Vjekoslav Karas i Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj.

Upravo je Muzej Domovinskog rata još jedan od razloga odlaska koprivničkih muzealaca u Karlovac kako bi se upoznali s postavom ovog suvremeno opremljenog muzeja koji je otvoren 2019. godine, a već mu je pripala nominacija za Europski muzej 2021. godine. Muzejski pedagog Karlo Mandić je goste iz Koprivnice upoznao s postavom i nastankom muzeja, njegovom koncepcijom, ali i trenutnom situacijom s posjetiteljima.

Muzej je smješten u zgradi nekadašnje austrijske vojarne, na mjestu koje je imalo strateški važno značenje i vojnu namjenu od 16. stoljeća do Domovinskog rata. Za potrebe izgradnje muzeja ta je zgrada očvršćena metalnom konstrukcijom, koja ujedno nosi i dvostruki stakleni plašt, što je omogućilo da stara zgrada bude prezentirana kao muzejski predmet, a istodobno da u njoj bude uređen suvremeni muzejski postav.

Foto: Muzej Grada Koprivnice

Uz prostor u kojem postav govori o Karlovcu tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine nalazi se i konferencijska dvorana koja funkcionira kao prostor za povremene izložbe i služi u edukativne svrhe, a uz nju su knjižnica s čitaonicom i uredske prostorije. Posebno je dojmljiva Spomen soba karlovačkim braniteljima, a muzej ima svoju suvenirnicu i kafić.

Dio postava Muzeja Domovinskog rata nalazi se na otvorenom prostoru gdje je izloženo više desetaka borbenih vozila i druge vojne tehnike korištene u Domovinskom ratu. Ovako uređen postav na otvorenom uz zgradu Muzeja Domovinskog rata privlači pažnju posjetitelja i prolaznika, jer je muzej smješten na atraktivnoj lokaciji uz državnu cestu Karlovac – Plitvice.

Nakon svega viđenog u Karlovcu i Turnju koprivnički muzealci nadaju se uspješnoj suradnji između dvaju, po mnogome, sličnih muzeja.

Foto: Muzej Grada Koprivnice
Foto: Muzej Grada Koprivnice
Foto: Muzej Grada Koprivnice
Foto: Muzej Grada Koprivnice
Foto: Muzej Grada Koprivnice
Foto: Muzej Grada Koprivnice
Foto: Muzej Grada Koprivnice
Foto: Muzej Grada Koprivnice
Foto: Muzej Grada Koprivnice
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024.

FOTO Vatreni se bore s Italijom na terenu, a utakmica se gleda na svakom kutku, ulovili smo atmosferu

Odlučujuća je utakmica na Europskom prvenstvu za naše Vatrene. Igra se s Italijom, a samo pobjeda dolazi u obzir...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×