23 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
produktivan sastanak

Ravnateljice županijskih knjižnica sastale se u Virju
R

Ne propustite

Sastanak ravnateljica u Virju održan je s osnovnim ciljem razmjene iskustava dobre prakse između knjižnica, unapređenja njihovog stručnog rada te radi planiranja zajedničkih aktivnosti.

U Virju je u utorak održan redoviti sastanak ravnateljica narodnih knjižnica s područja Koprivničko-križevačke županije. Ravnateljici Narodne knjižnice Virje, Ivanki Ferenčić Martinčić, predstavnici knjižnice-domaćina, te ostalim nazočnim ravnateljicama Dijani Sabolović-Krajina iz Koprivnice, Marjani Janeš-Žulj iz Križevaca, Antoniji Mandić iz Đurđevca i Marina Srbljinović iz Gornje Rijeke te voditeljici Županijske matične službe Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica, Ljiljani Vugrinec, pridružio se ovom prigodom i načelnik Općine Virje, Mirko Perok.

Sastanak ravnateljica u Virju održan je s osnovnim ciljem razmjene iskustava dobre prakse između knjižnica, unapređenja njihovog stručnog rada te radi planiranja zajedničkih aktivnosti i koordinacije razvoja županijskog narodnog knjižničarstva u idućem razdoblju, kako bi što veći broj stanovnika Koprivničko-križevačke županije imao što bolju mogućnost korištenja knjižničnih usluga i programa.

Uz pet narodnih knjižnica u Županiji – tri gradske knjižnice u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu te dvije općinske knjižnice, u Virju i Gornjoj Rijeci, u Županiji djeluju i dvije pokretne knjižnice – koprivnički i križevački bibliobus, koji knjižničnu uslugu donose stanovnicima svih dvadeset općina koje nemaju knjižnice. Na tom području bibliobusi obilaze više od 80 stajališta, među koja su uključena i ona uz čak 62 škole i 13 dječjih vrtića, što je iznimno važno radi poticanja čitanja kod djece od najranije dobi te pružanja stručne podrške u tome školama i vrtićima u najmanjim sredinama gdje ne postoje druge kulturne ustanove.

Zahvaljujući potpunoj pokrivenosti Županije, tj. svih jedinica lokalne samouprave, knjižničnim uslugama, putem stacioniranih ili pokretnih knjižnica, po broju učlanjenih korisnika u narodne knjižnice u odnosu na broj stanovnika, Koprivničko-križevačka županija među prvim je županijama u Hrvatskoj, ako se izuzme grad Zagreb.

Svaki 7. stanovnik Koprivničko-križevačke Županije član je narodne knjižnice ili bibliobusa, jednako kao i u puno većim županijama, npr. Istarskoj i Sisačko-moslavačkoj. S druge strane, Županije koje su brojem stanovnika ili površinom slične Koprivničko-križevačkoj, kao i njoj susjedne županije, bilježe znatno manju učlanjenost stanovništva u knjižnice: primjerice, u Zagrebačkoj županiji svaki je 9. stanovnik član narodne knjižnice, u Varaždinskoj županiji svaki 11. stanovnik, u Bjelovarsko-bilogorskoj svaki 12., u Međimurskoj i Virovitičko-podravskoj županiji svaki 15., a u Požeško-slavonskoj svaki 16. stanovnik.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tragedija u Kloštru Podravskom

Bisiklist na kojeg je naletio 39-godišnjak je preminuo, koprivnički tužitelji otvorili istragu

Kako upravo doznajemo, Općinski su državni odvjetnici u Koprivnici otvorili istragu protiv 39-godišnjaka zbog osnovane sumnje da je skrivio...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×