REPORTAŽA IZ PROŠLOSTI // KAK’ SU BIRALI NAŠI STARI // BIRALO SE I GLASALO I PRIJE: NEKOLIKO TEKSTOVA O IZBORIMA OD PRIJE 30 GODINA (1982. GODINE) I FOTOGRAFIJA OD PRIJE 50 GODINA

13:45h
0
Stari izbori

Slike su iz početka šezdesetih godina: Birajmo najbolje drugove, Glasajmo za sretniju budućnost, Glasam snagom radnika, ratara i seljaka… i slične parole bili su simboli nekadašnjih izbora. Slike su iz jednog (1962/63. godine), tekstovi iz drugog (1982. godine) razdoblja. Prije 30 godina prvi puta su birani predsjednici Skupštine općine s jednogodišnjim mandatom. U Koprivnici je to bio Josip Volf, a predsjednik Izvršnog vijeća Julio Kuruc. Kako su upravo u nas protekli izbori za saborske klupe, nije zgorega da se podsjetimo bar nekih imena iz prošlosti.

 

IZBORI U RADNIM ORGANIZACIJAMA
Glasali su rano ujutro
”Na birališna mjesta izašli su radnici INE, Tehnike i ŽTP-a. Kako nas je izvjestila predsjednica Koordinacijskog odbora za provođenje izbora na razini željezničkog čvora Koprivnica, Ljerka Klarić, mnogi radnici glasali su već rano ujutro. Tako je do 9 sati od 1150 upisanih birača glasalo 70 posto.

U Tehnici u Koprivnici glasanje je organizirano na pet mjesta od kojih je jedno bilo u Đelekovcu, a još dva mjesta organizirana su u Zagrebu te u Lipiku, kojima pripadaju i birališta u Kutini.

Prema riječima tajnika Općinske konferencije SSRN Koprivnica, Mladena Tandara, održani su izbori u 24 radne organizacije i zajednice na području koprivničke općine. Od 5585 upisanih birača na 33 birališna mjesta glasalo ih je prema nepotpunim podacima 77,57 posto”.
(Objavljeno 19. ožujka 1982. godine)

Izabrani odbornici
”U 152 delegacije u udruženom radu izabran je 41 odbornik za Vijeće udruženog rada Skupštine općine Koprivnica. Ukupno 70 delegacija mjesnih zajednica izabralo je 40 delegata za Vijeće mjesnih zajednica, a u 24 delegacije individualnih poljoprivrednika izabrano je osam odbornika za Vijeće udruženog rada. Jednog odbornika izabrali su delegati delegacije u zanatskim i drugim delegacijama.

Istodobno s izborima za Vijeće Skupštine općine izabrani su i delegati za vijeća Skupštine Zajednice općina Bjelovar. Delegacije individualnih poljoprivrednika izabrale su Stjepana Kadiju, zanatske i slične djelatnosti zajedničkog kandidata za više općina Josipa Andrašeka, a udruženi rad koprivničke općine Dragu Kvakarića, Katicu Pakasin, Jasenku Pisatić, Vjekoslava Štimca i Mariju Jurašin.

Za zastupnike za Vijeće udruženog rada izabrani su Dragica Strmečki i Željko Đurđina. Delegacije individualnih poljoprivrednika izrabrale su zajedničkog delegata križevačke, koprivničke i đurđevačke općine u Vijeće udruženog rada Sabora Katicu Borovac. Delegacija zanatskih i sličnih djelatnosti izabrala je Đorđa Plavšića za zajedničkog kandidata zajednica općina Bjelovar, Gospić, Sisak i Karlovac za vijeće udruženog rada Sabora.

Sve delegacije odazvale su se u većem broju na izbore koji su provedeni 4. i 5. travnja.
(Objavljeno 8. travnja 1982. godine)

KANDIDACIJSKE KONFERENCIJE
Isticanje kandidata
Na sjednici Općinske kandidacijske konferencije Koprivnica utvrđeni su kandidati za pojedince izborne konferencije i delegati za Vijeće općina Sabora SRH i Vijeća općina Skupština zajednica općina Bjelovar.

Za prvog predsjednika Skupštine općine s jednogodišnjim mandatom istaknut je Josip Volf, a za potpredsjednicu Dragica Dobrić.

Za prvog predsjednika vijeća Skupštine općine istaknuti su Dragutin Prvčić za Vijeće mjesnih zajednica, Biserka Vinković za Vijeće udruženog rada i Andrija Kovač za Društveno-političko vijeće.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Skupštine općine Koprivnica s dvogodišnjim mandatom kandidiran je Julio Kuruc. Za delegate u Vijeću općina Sabora SRH utvrđena je kandidatura Stjepana Ivaniša. Za delegate u Vijeću općina Skupštine Zajednice općina Bjelovar predloženi su Stjepan Ivaniš i Micika Matešić”.
(Objavljeno 13. travnja 1982. godine)

Josip Volf / slika iz arhive Podravskog listaMandat – godinu dana
Na konstituirajućoj sjednici Skupštine općine Koprivnica za novog predsjednika s jednogodišnjim mandatom izabran je predsjednik Poslovodnog odbora Tvornice obuće Sloga ekonomist Josip Volf, a za njegovu zamjenicu Dragica Dobrić, učiteljica Osnovne škole Ivan Horvatić-Ćuk iz Novigrada Podravskog.

Julio Kuruc / snimio Dragutin RendićZa predsjednika Izvršnog vijeća izabran je Julio Kuruc, a za članove Stjepan Puklavec, Željko Rogin, Josip Vincek, Nada Kezele, Stipe Markulin, Miroslav Dolenec, Marija Kopači, Natalija Šešok, Branko Cindori, Radivoj Čavić, Čedomir Grubačević i Đuka Kovač.

Novoizabrani člnaovi Vijeća Skupštine općine izglasali su jedinstvenu listu delegata za Savezno vijeće Skupštine SFRJ. Za zastupnika u Vijeće općina Sabora SRH izabran je dipl. inž. Stjepan Ivaniš, a za odbornike u Vijeću općina Skupštine Zajednice općina Bjelovar izabrani su Stjepan Ivaniš i Micika Matešić.
(Objavljeno 22. travnja 1982. godine)

Tekst i foto: Ivo Čičin-Mašansker


{vsig}slike-iz-proslosti/2012/03/report-8{/vsig}

{vsig_c}0|120314-stari-izbori-302-1.jpg|Glasači u Novačkoj{/vsig_c}

{vsig_c}0|120314-stari-izbori-302-3.jpg|{/vsig_c}

{vsig_c}0|120314-stari-izbori-302-4.jpg|Zbor birača u Domoljubu, govori Ivan Šubić{/vsig_c}

{vsig_c}0|120314-stari-izbori-302-5.jpg|Biračko mjesto u zgradi Narodne milicije u Drnju{/vsig_c}

{vsig_c}0|120314-stari-izbori-302-6.jpg|Sjednica općinske skupštine 1963. godine / iz arhive Glasa Podravine{/vsig_c}

čitam...
Loading...