REPORTAŽA IZ PROŠLOSTI // ZAPIS O VESELIM VEČERIMA VINA, AKCIJAMA NAŠE ČAŠE DOČEKAŠE I PA-PI // Sudski presedan: umjesto jednog dodijeljena dva Citroena GS

12:20h
0
Miss vina bila je gospođa ili gospođica koja je prva ''eksnula'' čašu vina

Hoteli danas služe svatovima, zabave s programima su rijetke, pjevači baš ne dolaze, a i interes mladih i starijih je na drugoj strani. Terase i kafići ”progutali” su društvene večeri koje pamtimo.

 

Sedamdesetih godina Podravkin sustav degustacija proizvoda bio je jako razvijen. Podravkini degustatori i promotori, kao i ljudi iz marketinga koji su brinuli i o propagandi pojedinih proizvoda, obilazili su trgovine, trgove, hotele, gostionice, krčme, svako mjesto gdje se moglo ponešto ”utopiti”, jer tako se “dinar po dinar” stvarala “palača”, a i “pogača” iz poslovice bila je dosta masna. Uopće nam nije bilo loše živjeti. Time ne želimo reći da neki i danas dobro ne žive. Žive i te kako.

Najatraktivnije akcije bile u vezane uz nagradne igre. Nakon otvorenja Podravkine Panonske pivovare zaredale su nagradne igre u kojima su kupci skupljali čepove s boca i morali spojiti slogane kao “Na-še ča-še do-če-ka-še” ili “Pa-pi” (Panonska pivovara). Odziv je bio ogroman, a onda su se organizirala javna izvlačenja u pojedinim gradovima. Prva dva bila su u Varaždinu i Čakovcu na elitnim mjestima, primjerice u Varaždinu u zgradi kazališta, a u Čakovcu u Domu kulture. Uz domaće pjevačke i glumačke snage nastupali su i poznati glazbenici, kao Arsen Dedić i Stjepan Mihaljinec, a scenarije su pisali poznati kazališni radnici. Nagrade su bile bogate, glavna automobil. Na pozornicu su se donijele vreće prepune kuverti i onda su se izvlačili sretni dobitnici.

Podravka je onda odlučila da i scenarij, režiju i voditeljstvo rade domaće snage, pa smo tako dobili dodatni vrlo visoki prihod i lijepe uspomene. Vrlo spretni, pedantni organizator bio je Darko Seleš. Sve je bilo vrhunski za ondašnje mogućnosti i ondašnje pojmove zabave. U Virovitici smo napunili tadašnji Dom JNA, ali i hotel, a u Bjelovaru tadašnju dvoranu u kasarni na Vojnoviću, u Čakovcu hotel Turist, u Sisku hotel Panonija, u Bjelovaru i terasu hotela. Nisu nabrojani svi gradovi i mjesta. Nastupali su u Virovitici kvartet Studio, u drugom navratu u hotelu Vera Svoboda i Julije Njikoš (tada su nagrade bile ogromne količine šunki), u Bjelovaru, u kasarni, 4 M, na terasi hotela Crveni koralji, u Sisku Stjepan Jimmy Stanić, u Varaždinu Drago Bahun nekadašnji Kerempuh. Dok su se u dvoranama odvijale samo predstave primjerene pozornici, u hotelima su organizirane razne nagradne igre za posjetitelje, znate već: brzo ispijanje piva, pisanje slogana i tome slično. Svirali su koprivnički dečki, VIS Panonija, odnosno Podravka.

Iako su komisije za izvlačenje bile odobravane od nadležnih općinskih organa i u njih se imalo puno povjerenje, nakon izvlačenja u Sisku svi smo se našli pred sudom u Bjelovaru, Podravka kao tuženik, ostali kao svjedoci. Naime, jedna osoba čija je kuverta izvučena i za koju je komisija utvrdila da nema dovoljno traženih čepova, tužila je Podravku. Radilo se o prvoj nagradi, Citroenu GS, ”žabi”. Neki dobro plaćeni izvođači svjedočili su protiv Podravke. Kuvertu je izvlačio pjevač, a greška je bila što je ime i prezime pročitano prije nego se pogledao sadržaj. Onda je na sudu došlo do presedana: gospođi je priznato da je dobila automobil, jer je navela da stalno igra i nikad nije pogriješila u sadržaju odgovora. Nismo mogli vjerovati svojim ušima, ali tako je stalna igračica dobila jedan, a druga izvučena osoba drugi automobil. Dva auta u jednoj večeri piva!

Večeri vina bile su bezazlenije, jer nije bilo velikih nagrada. Naime, pripojenjem PIK-a Umag Podravka je u asortimanu dobila pozamašnu paletu vina, sjećamo se dobre pitke malvazije, tvrdog terana, a i drugih vrsta. Na taj način se u ugostiteljskim objektima u široj regiji potrošače i kupce upoznavalo s novom paletom proizvoda. Večeri vina organizirali smo u Karlovcu, Čakovcu, Koprivnici, Varaždinu, Lipiku, Podravskoj Slatini. U nekim je suvoditelj bio i pokojni Nikola Kovač Štefina, a najčešći gost bila je pjevačica Biserka Spevec, u Varaždinu pokojni Toni Leskovar. Biserka Spevec ostala je u lijepoj uspomeni, jer je bez problema bila suvoditeljica, nije pitala koliko traje gaža, pjevala je sve što je trebalo, a izazivala je poštovanje muškog roda, jer je bila izvrsna vozačica vrlo brzog automobila.

Večeri vina organizirao je Podravkin menadžer Pero Gardijan, a na svakoj večeri birala se Miss vina. Ne treba ni govoriti da su u prvom planu bile neke druge kvalitete, izgled nije bio važan, ali: sve su žene lijepe! Naime, trebalo je što brže ”cugnuti” čašu vina i odigrati neke druge igre primjerene trenutku zabave. U to vrijeme jako puno se plesalo, pa je bilo i raznih caka u plesovima na ispadanje. Hoteli su radili dulje od propisanog radnog vremena. Nekad se znalo ostati do jutra.

Bila su to apsolutno druga vremena, vremena u kojima su se u hotelima okupljali i mladi i stari, kako to volimo reći. Tražila se ”karta više”, vjerujte na riječ. Zanimljivo je da su se za sve te priredbe i žene i muškarci svečano odijevali, iako to, dakako, nije bilo propisano, jer odavno je vladala moda Beatlesa. Jedino u koprivnički Dom JNA najprije niste smjeli s kravatom (kravate su se kao ostatak buržoaskog režima rezale), a onda bez kravate, a sačuvaj Bože da ste došli na terasu ili u kavanu te institucije u japankama!

Hoteli danas služe svatovima, zabave s programima su rijetke, pjevači baš ne dolaze, a i interes mladih i starijih je na drugoj strani. Terase i kafići ”progutali” su društvene večeri koje pamtimo.

Tekst i preslici: Ivo Čičin-Mašansker
Foto: Vladimir Kostjuk

{vsig}slike-iz-proslosti/2012/03/report-15/o{/vsig}

{vsig_c}0|ProslostVeceri15-2.jpg|Plesni parovi imali su brojeve i plesali na ispadanje, zadnji par bio je nagrađen{/vsig_c}

{vsig_c}0|ProslostVeceri15-3.jpg|Na ovoj slici prepoznajemo mladog Brozovića u elegantnom plesu{/vsig_c}

{vsig_c}0|ProslostVeceri15-4.jpg|Među mnoštvom plesača su i poznata koprivnička lica{/vsig_c}

{vsig_c}0|ProslostVeceri15-5.jpg|Voditelj Nikola Kovač i Podravkin čovjek Rudi Ivančić dijele nagrade{/vsig_c}

{vsig_c}0|ProslostVeceri15-6.jpg|Ovo je povijesna slika, jer se na njoj vide članovi žirija, u prvom planu pokojni prof. Antun Mijatović, na čelu stola je pokojni zubar doktor Gašparić, a Podravkin organizator je u kutu desno, Pero Gardijan{/vsig_c}

čitam...
Loading...